Mainos
Mainos

Oikeusoppineet HS:lle: EVM-päätös pohjaa osin virheelliseen tietoon

Eduskunta on käsitellyt ja hyväksynyt sopimuksen Euroopan vakausmekanismista (EVM) osittain virheellisen tiedon pohjalta. Näin kertovat Helsingin Sanomien haastattelemat oikeusoppineet.

Eduskunta hyväksyi EVM-sopimuksen 28. kesäkuuta. Hallitus esitti sopimuksen hyväksymistä sanomalla, että ”EVM:llä on sama etuoikeusasema yksityisiin velkojiin nähden kuin IMF:llä.”

Eurovaltioiden valtiovarainministerit päättivät kuitenkin perjantaina yksimielisesti perua Espanjalle annettavasta hätälainasta EVM:n ensisijaisen velkojan aseman. Näin ollen EVM ei saa saataviaan maksuvaikeuksiin joutuneelta valtiolta ennen yksityisiä velkojia.

Ensisijaisen velkojan asemasta luopumisessa ei ole lehden mukaan oikeudellista ongelmaa. Ensisijaisuus on mainittu ainoastaan sopimuksen johdannossa poliittisena sitoumuksena, eikä oikeudellisesti sitovissa säännöksissä.

(MTV3–STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme