Mainos
Mainos

Perinteinen vienti kiskoo Suomea kasvuun

Maailmantalouden elpyminen ei tälläkään kerralla jätä Suomea osattomaksi.

Näin uskoo OP-Pohjola, joka julkisti tänään vähään aikaan valoisimman arvion Suomen talouden näkymistä.

OP-Pohjola pitää ennallaan aiemman arvionsa ja ennustaa Suomen talouskasvun yltävän 1,7 prosenttiin tänä vuonna. Finanssiryhmä arvioi, että talouskasvu vauhdittuu ensi vuonna 2,5 prosenttiin.

OP-Pohjolan arvio Suomen talouden kasvunäkymistä on hieman valoisampi kuin Suomen Pankin ja valtiovarainministeriön joulukuiset ennusteet.

Pääekonomisti Reijo Heiskasen mukaan taloustilannetta ei tänäkään vuonna voi kuvailla hyväksi, vaikka elpymistä on näkyvissä.

Kotimarkkinoilla kasvun eväitä ei tänä vuonna pahemmin ole, käytettävissä olevat tulot eivät juuri lisäänny ja kotitaloudet pysyvät edelleen varovaisina.

OP-Pohjola pohjaakin arvionsa talouden elpymisestä viennin vauhdittumiselle. Tänä vuonna viennin odotetaan kasvavan runsaat 4 prosenttia, ja ensi vuonna vauhti piristyy hieman lisää. Viennin kasvu ei historiallisesti ole erityisen vauhdikasta, mutta se riittää kääntämään Suomen talouden kasvu-uralle.

Viennin rakenne muuttunut vauhdilla 

Samalla Suomen viennin rakenne on muuttunut takaisin takavuosikymmenien suuntaan. Ennen finanssikriisiä investointitavaroiden osuus oli noin 40 prosenttia viennistä. Muun muassa kännykkäbisneksen alamäen vuoksi investointitavaroiden osuus on pudonnut reiluun neljännekseen.

Samaan aikaan raaka-aineiden ja välituotteiden osuus viennistä on harpannut vajaat 10 prosenttiyksikköä reiluun puoleen viennistä. Sellun ja sahatavaran kaltaiset tuotteet haukkaavat siis aiempaa suuremman osuuden Suomen viennistä.

Heiskasen mielestä viennin rakenteen muutos on hankala nykyisessä euroympäristössä, kun Suomella on kilpailukykyongelmia.

-Jos haluamme elintasoamme nostaa, niin meillä pitäisi olla myös korkeamman jalostusasteen tuotteita, jotta voimme tällä palkkatasolla pärjätä kilpailussa, Heiskanen sanoo. 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot