Mainos
Mainos

OP-Pohjolan ennuste synkin

OP-Pohjola-ryhmä ennustaa Suomeen erittäin syvää lamaa. Suomen talouden ennustetaan supistuvan tänä vuonna viisi prosenttia ja ensi vuonna puoli prosenttia. Ryhmän ennuste on synkin tähänastisista. Käänteen parempaan tuo vientimarkkinoiden vähitellen alkava elpyminen, mutta työllisyyden kannalta edessä on kaksi vaikeaa vuotta, ennustaa OP-Pohjola-ryhmä.Työttömyysprosentti nousee ennusteen mukaan 9,4:än 2010.

Tänä vuonna Suomen vienti vähenee selvästi, asuinrakennusinvestoinnit supistuvat voimakkaasti ja investoinnit kääntyvät laskuun. Myös kotitalouksien kulutuksen arvioidaan vähentyvän tänä vuonna.

- Vaikka kasvu on pakkasen puolella ensi vuonnakin, niin käänne parempaan silti tapahtuu jo ensi vuoden aikana, huomauttaa OP-Pohjolan pääekonomisti Anssi Rantala.

- Tämä lama on puhtaasti tuontitavaraa, ja kun amerikkalaisennusteiden mukaan Yhdysvaltain talous kääntyy nousuun, niin se näkyy meilläkin vähitellen, sanoo Rantala

Maailmantalous on sukeltanut ensimmäiseen aidosti globaaliin taantumaan. Kasvun käynnistymistä Yhdysvalloissa saadaan odottaa ensi vuoden puolelle. Euroopan keskuspankilla on vielä koroslaskuvaraa, jota sen ennakoidaan käyttävän lähikuukausina.

Katso OP-Pohjolan pääekonomisti Anssi Rantalan haastattelu (Kymmenen uutiset 17.3.2009)

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme