Mainos
Mainos

OP: Suomen talous yltää vain heiveröiseen kasvuun

Suomen talouden kehitys jää heiveröiseksi vielä 2016, ennakoivat OP-ryhmän ekonomistit. Viennin kehitys säilyy heikkona ja tälle vuodelle odotettu 0,8 prosentin kasvu perustuu lähes kokonaan kotimaiseen kysyntään.

Talous alkaa ennusteen mukaan elpyä kunnolla vasta ensi vuonna, kun myös vienti piristyy. Ensi vuodelle OP ennakoi 1,6 prosentin kasvutahtia, kun vienti alkaa vetää ja kotimarkkinat jatkavat tämän vuoden kasvua.

Inflaatio pysyy tänä vuonna lähellä nollaa, mikä tukee kulutuksen kasvua. Investoinnit elpyvät suurten hankkeiden, asuntorakentamisen piristymisen ja yritysten taloustilanteen kohentumisen myötä.

Työttömyyslukuihin ei ole luvassa suurta muutosta. Viime vuoden 9,4 prosentista työttömyys on OP:n mukaan laskemassa tasan 9 prosenttiin vuonna 2017.

Maailmantaloudessa tämä vuosi näyttää edelleen vaisulta. Kasvua on luvassa vain hieman enemmän kuin viime vuonna, ennen kaikkea kulutuksen ja palveluiden tuella. Euroalueella talouskasvua on tänä vuonna luvassa noin 1,5 prosenttia.

Lähialueella porskuttaa Ruotsi, jossa odotetaan tällekin vuodelle 3,5 prosentin kasvuvauhtia. Erityisen vahvassa vedossa ovat palveluiden vienti, julkinen kulutus ja investoinnit. Kasvua vauhdittavan talouspolitiikan odotetaan jatkuvan ja työttömyysasteen laskevan hieman. Vakauden kannalta asuntomarkkinoiden ylikuumeneminen on noussut suurimmaksi ongelmaksi.

 

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot