Mainos

Päästökaupasta miljardeja ydin- ja vesivoiman tuottajille

Hiilidioksidipäästöistä maksettava oikeudet nostavat kivihiilellä tuotettavan sähkön ja pörssisähkön hintaa. Ympäristöministerin mukaan ympäristövelvoitteet on täytettävä, mutta myös kansalaisten etu on huomioitava.

Päästökauppa on osoittautumassa miljardien eurojen onnenpotkuksi pohjoismaisille ydin- ja vesivoiman tuottajille, kertoo Turun Sanomat.

Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen VTT:n toimialajohtajan, professori Mikko Karan selvityksen mukaan päästökauppa tulee entisestään vähentämään aitoa kilpailutilannetta sähkömarkkinoilla. Kara on huolissaan myös pohjoismaisten markkinoiden keskittymisestä neljän suurimman yhtiön kesken.

Hiilidioksidipäästöistä maksettavat oikeudet nostavat kivihiilellä tuotettavan sähkön ja myös pörssisähkön hintaa. Ydin- ja vesivoimalla tuotettavan sähkön tuotantokustannukset eivät nouse, mutta sähköstä saa pörssissä entistä paremman hinnan.

- Ydin- ja vesivoimayhtiöt saavat ylenpalttista ja ansiotonta etua. Ylimääräinen voitto pitäisi saada yhteiseksi hyväksi suomalaisen sähköjärjestelmän kehittämiseksi, Kara esittää.

Päästökaupasta kertyvä miljardilasku lankeaa sähkön kuluttajille. Turun Sanomat kirjoittaa, että kuluttajat voivat kuitenkin saada satojen eurojen säästöt sähköyhtiöitä kilpailuttamalla.

Sähkön hinta palasi pari viikkoa sitten otsikoihin, kun Fortum ilmoitti nostavansa sähköenergian hintaa 19 prosenttia noin 200 000 asiakkaalta Suomessa. Yhtiö perusteli korotusta pörssisähkön hinnoilla.

Enestam: Kansalaisten etu huomioon

RKP:n puheenjohtaja, ympäristöministeri Jan-Erik Enestam povaa energia- ja ilmastostrategian laatimisesta vaikeaa. Enestam toteaa Turun Sanomien kolumnissaan, että kansainväliset ympäristövelvoitteet on täytettävä, mutta hallituksella on velvoitteita myös kansalaisille.

- Ilmasto- ja energiapolitiikka on monen asian summa, ja laskua voi kertyä monella tavalla. Liian kireät ja radikaalit päästövähennysmuodot vievät työpaikkoja ja elinkeinoja. Työttömyydestä seuraa suuria kuluja yhteiskunnalle, Enestam kirjoittaa.

Hallituksen on määrä antaa päivitetty kansallinen ilmastostrategia syksyllä eduskunnalle. Enestam arvioi, että strategia tulee olemaan yhteensovittamisen taidonnäyte.

Energian tuotannon ja teollisuusprosessien päästöjen kasvu on nostanut Suomen hiilidioksidipäästöjä. Enestam arvioi, että tämä yhtälö laukaissee jossakin vaiheessa vakavan keskustelun lisäydinvoimasta. Uusiutuvien ja päästöttömien energialähteiden määrä suomalaisessa energiantuotannossa ei ole noussut toivotulla tavalla, mikä jättää vaihtoehdot hänen mukaansa aika vähiin.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot