Mainos
Mainos

"Päästökauppa nostaa sähkön hintaa"

Pohjolan Voiman toimitusjohtajan mukaan päästökaupan vaikutus sähkön hintaan on ollut kaksinkertainen ennakkolaskelmiin verrattuna.

Pohjolan Voiman toimitusjohtaja Timo Rajala vaatii nopeita muutoksia päästökaupan pelisääntöihin. Turun Sanomien ja Aamulehden haastattelema Rajala sanoo, että päästökauppa toimii vielä huonommin kuin alunperin odotettiin.

-Ei voi olla kovin järkevää, jos puuta kannattaa mieluummin polttaa kuin jalostaa, Rajala sanoo.

Rajalan mielestä valtiovallan pitäisi taata paperiteollisuuden raaka-aineen saanti. Paperiteollisuuden pitäisi hänen mukaansa saada myös lisää päästöoikeuksia käyttämästään puusta.

Rajalan mukaan päästökaupan vaikutus sähkön hintaan on ollut kaksinkertainen ennakkolaskelmiin verrattuna. Yhteispohjoismaisessa sähköpörssissä Nord Poolissa markkinasähkön hinta määräytyy hiilivoiman mukaan, mikä merkitsee suuria voittoja ruotsalaisille ja norjalaisille suurille vesi- ja ydinvoiman tuottajille. He voivat laskuttaa markkinoille myymästään sähköstä yhtä paljon kuin päästömaksuilla rasitettu hiilisähkö maksaa.

-Nord Poolin hinnoittelujärjestelmä ei sovi enää nykyiseen päästökaupan aikaan, Rajala sanoo.

Nord Poolin toimintaa on arvostellut myös Ruotsin rahoitustarkastus FI, jonka mielestä järjestelmä nostaa kohtuuttomasti sähkön hintaa ja hyödyttää varsinkin suuria tuottajia.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme