Mainos

Pankinjohtajat odottavat vakaata lainanottoa

Maailman myrskyt eivät heiluttele suomalaisten lainanottohalukkuutta seuraavan vuoden aikana, pankinjohtajat arvioivat Suomen Pankkiyhdistyksen tänään julkaiseman pankkibarometrin mukaan. Sen sijaan sijoittamisen puolella turvalliseksi arvioidut kohteet ovat lisänneet suosiotaan riskialttiimpien kustannuksella.

Helmikuun lopussa tehdyssä kyselyssä 30 prosenttia pankinjohtajista ennusti kotitalouksien luotonoton kasvavan viime vuoteen verrattuna. 19 prosenttia heistä odotti halukkuuden ottaa luottoja supistuvan. Kasvua ja supistumista odottavien ero oli sama kuin edellisessä marraskuussa tehdyssä pankkibarometrissä.
Vahvinta usko kotitalouksien lainanottoon oli Uudellamaalla. Länsi-Suomessa odotukset olivat muita kielteisempiä. Yritysten luotonoton pankinjohtajat arvioivat kasvavan tämän vuoden alkupuolella mutta kääntyvän laskuun vuoden loppua kohti. 38 prosenttia pankinjohtajista odottaa yrityksille annettavien luottojen määrän laskua yrityksille ja 22 prosenttia kasvua vuoden aikajänteellä. Pankkiyhdistys tekee barometrikyselynsä neljä kertaa vuodessa. Kasvua säästö- ja eläkevakuutuksiin

Barometrin mukaan taloudellinen epävarmuus heijastuu turvallisiksi koettujen sijoituskohteiden lisääntyvänä suosiona kotitalouksien keskuudessa. Suurinta kasvua odotetaan säästö- ja eläkevakuutuksiin. Peräti 78 prosenttia pankinjohtajista uskoi niiden suosion kasvavan kotitalouksien sijoituskohteena. Asuntojen ja muiden kiinteistöjen suosion kasvua odotti 39 prosenttia vastaajista, ja myös niiden suosio on noussut verrattuna edelliseen barometriin.

Talletusten suosio on sen sijaan hieman pienentynyt marraskuun kyselystä. Silti 48 prosenttia pankinjohtajista arvioi edelleen niiden suosion olevan kasvussa. Marraskuussa luku oli 55 prosenttia. Osakkeiden ja osakerahastojen suosion kasvuun uskoi vain 20 prosenttia pankinjohtajista. 30 prosenttia oli sitä mieltä, että näiden riskialttiimpien sijoitusmuotojen suosio laskee.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot