Mainos

Pankki: Suomalaiset maksavat asuntolainojaan ruotsalaisia ryhdikkäämmin

Hypoteekkiyhdistys on ennustanut, että Suomessa yleistyisi muista Pohjoismaista tuttu käytäntö, jossa asuntolainoista maksetaan ainoastaan korot. Pankinjohtaja Jari Tirkkonen OP-Pohjolasta ei usko näin käyvän, koska suomalaisten ottamien luottojen takaisinmaksuajat ovat viime aikoina lyhentyneet.

Ruotsissa on tosiaan ollut perinteisesti niin, että asuntolainoja ei juurikaan lyhennetä, Tirkkonen kertoo.

Nyt Ruotsissa ollaan Tirkkosen mukaan tulossa kohti Suomen mallia.

– Ruotsissakin on viime aikoina käyty julkista keskustelua siitä, että Ruotsissa pitäisi mennä samansuuntaisiin lainanlyhennyksiin kuin esimerkiksi Suomessa on kotitalouksien mahdollisen ylivelkaantumisen estämiseksi. . 

Suomalaisten asuntolainoissa ei ole havaittu Hypon esille tuomaa kehitystä, sanoo Tirkkonen.

– En usko, että Suomessa ollaan menossa Ruotsin suuntaan. Itse asiassa luottojen takaisinmaksuajat ovat Suomessa lyhentyneet ja uusien asuntoluottojen keskilaina-aika on tällä hetkellä alle 20 vuotta.

Suomessa asuntolainoja on Tirkkosen mukaan perinteisesti lyhennetty aika nopeasti. Noususuhdanteen aikana joissakin pankeissa tosin markkinoitiin todella pitkiä asuntolainoja, Tirkkonen kertoo.

– Nyt matalien korkojen aikana vastuulliset pankit ovat mieluumminkin suositelleet asiakkaitaan lyhentämään lainoja aikaisempaa enemmän.

Pitkien lainojen ongelmana on asunnon arvon putoaminen

Jos pankki myöntää asiakkaalle todella pitkän takaisinmaksuajan, sekä pankki että asiakas ottavat melkoisen riskin, Tirkkonen muistuttaa.

– Kysymys kuuluu, että miten lainan vakuutena olevan asunnon arvo kehittyy. Pääkaupunkiseudulla hinnat ovat pysyneet ennallaan, mutta miten käy muualla Suomessa?

Mikäli asuntolainaa hoidetaan maksamalla pelkät korot, voi pahimmassa tapauksessa käydä niin, että asunnon arvo putoaa lainan pääoman alle.

– Suomessa kuluttajat ovat perinteisesti halunneet maksaa pois myös lainan pääomaa ja tällä tavalla kartuttaa varallisuuttaan.

 

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot