Mainos

Pankkiala sai tahtonsa läpi – osakeomistusten hallintarekisteröinti etenee

Valtiovarainministeriö tiedottaa valmistelevansa esitystä, joka toteuttaisi kiistellyn osakeomistusten hallintarekisteröinnin laajentamisen suomalaisiin. Osakeomistusten ketjuttamisen on pelätty vaarantavan omistamisen läpinäkyvyyden. 

Tähän asti arvopapereiden hallintarekisteröinti on ollut sallittua vain ulkomaalaisille, mutta jatkossa myös suomalainen sijoittaja voi omistaa suomalaisia pörssiyhtiöitä hallintarekisteröinnin kautta.

Nykyään suomalaisen sijoittajan osakkeita on säilytetty arvopaperikeskuksessa (Euroclear) ja siellä rekisterissä on pitänyt olla merkittynä osakkeiden todellinen omistaja. Rekisteriin on saanut tutustua Euroclearin tiloissa.

Syksyn aikana eduskunnalle annettavan esityksen mukaan suomalainen sijoittaja voi jatkossa valita kahden säilytysmuodon väliltä. Hän voi pitää sijoituksensa edelleen arvopaperikeskuksessa (Euroclear) tai antaa kirjata ne pankin nimissä olevalle arvo-osuustilille. Pankki voi luovuttaa säilytyksen eteenpäin muille toimijoille ja näin voi muodostua pitkiäkin omistusketjuja.

Ministeriö perustelee hanketta kilpailun avaamisella ja EU:n arvopaperikeskusasetukseen mukautumisella. Ministeriö ilmoittaa myös odottavansa, että hallintarekisteröinnin avaaminen alentaa sijoittajien kuluja.

FKL:n ideoima järjestelmä kelpasi ministeriölle

Tähän asti kaikkien suomalaisten sijoitukset suomalaisissa pörssiyhtiöissä ovat olleet nähtävillä arvopaperikeskuksessa. Ministeriön mukaan julkisuutta yritetään paikata pankkien reaaliaikaisella tiedonkeruujärjestelmällä.

Järjestelmä on Finanssialan keskusliiton ideoima ja se kustannetaan osin pankkien, osin valtion rahoilla. Veronmaksajien osuus Patentti- ja rekisterihalllintoon kaavaillusta järjestelmästä on 200 000 euroa.

Jos suomalainen sijoittaja haluaa välttää julkisuuden, hänellä on siihen jatkossa kuitenkin mahdollisuus.

– Järjestelmään ei saada tietoja ulkomailla olevista säilytyksistä, koska Suomen lainsäädännöllä ei voida säätää muiden maiden järjestelmistä, ministeriö myöntää.

Valtiovarainministeriön tiedotteesta ei käy ilmi, millä aikavälillä uusi rekisteri saadaan toimintaan. Muutoin hallintarekisteröinnin laajentamisen kerrotaan tapahtuvan kahden vuoden siirtymäajalla.

Uusi ministeri mahdollistaa etenemisen

Valtiovarainministeriö on edistänyt hallintarekisteröinnin laajentamista jo vuosien ajan.

Edellisten hallitusten aikana lakihanke ei edennyt, koska hallitusohjelmaan oli kirjattu vaatimus osakeomistusten julkisuuden säilyttämisestä nykytasolla.

Valtiovarainministeriössä esitystä EU:n arvopaperikeskusasetuksen soveltamisesta Suomeen ei ehditty saada valmiiksi hallintarekisteröintiin penseästi suhtautuneen ministeri Antti Rinteen (sd) aikana. Näin ollen hanke siirtyi uuden hallituksen valtiovarainministerin Alexander Stubbin (kok.) kentälle.

Hallintarekisteröinnin laajentaminen on kohdannut vastustusta muun muassa poliisin, verottajan, toimittajayhdistysten ja osakesäästäjien yhdistyksen taholta.

Tiesikö FKL esityksestä?

FKL on lobannut voimakkaasti hallintarekisteröinnin laajentamisen puolesta. Aiemmin tällä viikolla se ilmoitti järjestävänsä ensi maanantaina oman keskustelutilaisuuden hallintarekisteröinnistä.

FKL:n viestintäpäällikkö Marjo Lapatto, tiesittekö, että valtiovarainministeriö tiedottaa esityksestään tänään?

– Ai onko se tullut? Emme ole osanneet ennakoida. Tietysti olemme ajatelleet, että tässä syksyllä voi jotain tapahtua.

Oletteko käyneet vielä syksyn aikana keskusteluja valtiovarainministeriön virkamiesten kanssa?

– En tiedä. Meidän asiantuntijat ovat jotain käyneet, mutta en tiedä niistä.

 

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot