Mainos
Mainos

Pankkien stressitestit julki tänään - "ei vaikuta markkinoihin"

EU-maiden pankkien stressitestit julkaistaan tänään. Testeillä selvitetään miten pankit pärjäisivät talouskriisissä. Suurten eurooppalaisten liikepankkien odotetaan selviytyvän testeistä kunnialla.

Testattavia pankkeja on kaikkiaan 91.

Rahoitusmarkkina-asiantuntija Heikki Koskenkylän mukaan testillä selvitetään riittävätkö pankkien pääomat, jos luottotappioita tulee.

– Stressitesteillä pyritään selvittämään, selviävätkö pankit huonommassa taloudellisessa tilanteessa, eli esimerkiksi kriisitilanteessa, joka oli pari vuotta sitten, Koskenkylä sanoo.

Koskenkylä kritisoi testien kuvaavan liian lievää talouskriisiä. Testeissä talouden kuvattiin supistuvan vain puoli prosenttia. Lisäksi testeissä on hänen mielestään ammottava aukko.

– Kaikkein pahin ongelma on se että mitä tapahtuu kriisimaille; Kreikalle, Portugalille ja Irlannille, selviävätkö ne.

Stressitestillä ei saada vastausta siihen, mitä tapahtuisi jos esimerkiksi Kreikka ei selviäisi. Koskenkylä arvioi, että testeillä ei lopulta saada riittävästi tietoa pankkien tilasta.

– Sanotaan niin, että ei ne tule vaikuttamaan markkinoihin, kun tilanne on aika kuuma. Nehän tulee pahan saumaan, kun Italiakin on ongelmissa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme