Mainos

Pekkarinen: Energiateollisuuden lisättävä uusiutuvan energian käyttöä

Ministeri toivoo saavansa selvityksen joulukuuhun mennessä. Kasvihuonekaasujen vähentäminen vaatisi Pekkarisen mukaan kivihiilen ja öljyn käytön lopettamista sähkön ja lämmöntuotannossa melkein kokonaan.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan kovin edessä olevista energiahaasteista on uusiutuvan energian käytön lisäämisvelvollisuus.

- Ilmasto- ja energiastrategiassa on löydettävä uskottavat keinot muun muassa kasvihuonekaasujen (CO2-päästöjen) radikaaliin vähentämiseen, uusiutuvan energian mittavaan lisäämiseen ja energian käytön jatkuvan kasvun pysäyttämiseen, Pekkarinen sanoo.

Ministerin mukaan uusiutuvan energian kapasiteetin lisäys ei onnistu markkinaehtoisin keinoin ydinvoimakapasiteetin samanaikaisen lisäämisen kanssa.

Suomen kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen ainakin 30 prosenttilla seuraavan 15 vuoden aikana vaatii ministerin mukaan kivihiilen ja öljyn käytön likipitäen lopettamista sähkön ja lämmöntuotannossa.

Kivihiili ja öljy tuottavat keskimäärin 15 miljoonaa CO2-tonnia. Liikenne aiheuttaa noin 12 miljoonaa tonnia CO2-päästöjä.

- Vähenemiä on saatava aikaan sekä päästökauppasektorilla että sen ulkopuolella, Pekkarinen toteaa.

Kauppa- ja teollisuusministeri toivoo, että energiateollisuus toimittaisi joulukuuhun mennessä omat vaihtoehtonsa uusiutuvan energian merkittäväksi lisäämiseksi.

- Energiateollisuus on toistuvasti kieltänyt aidosti toimivien ja realististen vaihtoehtojen käyttöön ottamisen. Valtiovalta ei voi mielestäni rakentaa uusiutuvan energian lisäysstrategiaa pelkän retoriikan varaan, Pekkarinen sanoo.

Pekkarisen mukaan uusiutuvan energian lisäystä voidaan vauhdittaa kolmella pääkeinolla:

1. Verottamalla päästöllisiä energiamuotoja nykyistä vielä radikaalisti enemmän ja poistamalla eräillä uusiutuvilla vielä jäljellä olevat verot.

2. Nostamalla valtion uusiutuvan energian investointeihin myöntämä tuki moninkertaiseksi.

3. Ottamalla meilläkin käyttöön useiden muiden maiden tapaan uusiutuvan energian syöttötariffit tai vihreät sertifikaatit.

Pekkarinen puhui Sähkömarkkinat 2007 -seminaarissa Helsingissä.

(MTV3)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot