Mainos

Pellervo laski talouden kasvunennustetta

Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos on laskenut ennusteitaan talouden ja bruttokansantuotteen kasvusta. Suomen talouskasvu on kuitenkin piristymässä maailmantalouden kasvun nopeutuessa.

Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos laskee ennustettaan Suomen tämänvuotisesta talouskasvusta 1,4 prosenttiin huhtikuussa esitetystä 1,8 prosentista.

Ensi vuonna PTT arvioi Suomen bruttokansantuotteen kasvavan 2,8 prosenttia aiemmin arvioidun 2,9 prosentin sijasta.

Työttömyysasteen PTT ennakoi nousevan ensi vuonna 9,3 prosenttiin tämän vuoden 9,2 prosentista.

Tämän vuoden kuluttajahintojen nousuksi PTT arvioi yhtä prosenttia aiemmin ennakoidun 1,7 prosentin sijaan.
Ensi vuoden inflaatiovauhdiksi arvioidaan 0,9 prosenttia huhtikuussa esitetyn 1,4 prosentin sijasta.

Talouskasvu piristyy


Suomen talouskasvu on Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen mukaan piristymässä maailmantalouden kasvun nopeutuessa. Bruttokansantuotteen kasvu jää tänä vuonna 1,4 prosenttiin, mutta vauhdittuu ensi vuonna 2,8 prosenttiin, PTT ennustaa.

Kokonaistuotannon kasvu saa vauhtia vientimarkkinoiden elpymisestä. Investoinnit alkavat PTT:n katsauksen mukaan kasvaa uudelleen ensi vuonna ja viennin kasvu nopeutuu 4,5 prosenttiin.

Veronkevennysten ja inflaation hidastumisen ansiosta kulutuksen kasvu pysyy reippaana.

Työllisyysnäkymät heikkenevät


Työllisyys heikentyy PTT:n talouskatsauksen mukaan kuitenkin ensi vuoden lopulle asti ja hallituksen tavoitteena oleva 100 000 työpaikan luominen vaalikauden aikana käy yhä vaikeammaksi. Työttömyysaste nousee tänä vuonna 9,2 prosenttiin ja ensi vuonna 9,3 prosenttiin.

Työllisyysaste laskee PTT:n mukaan tänä vuonna 67,7 prosentista 67,3 prosenttiin ja ensi vuonna edelleen 67,0 prosenttiin. Tänä vuonna työpaikkojen määrä jää keskimäärin 10 000 pienemmäksi kuin viime vuonna, arvioi PTT.

-Työllisyysnäkymät merkitsevät sitä, että talouspolitiikan pitää uusilla toimilla tukea kasvua ja sen työllistävyyttä. Kotitalouksien ostovoimaa ei ole ensi vuonna tarpeen tukea veronkevennyksin, mutta veropoliittisin toimin on kannustettava yrityksiä ja niiden avaintyövoimaa sijoittumaan Suomeen, sanoo PTT:n toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

Jäljellä olevasta veronkevennysvarasta tuntuva osa on Vihriälän mukaan käytettävä yritysverotuksen keventämiseen ja työnantajamaksujen alentamiseen. Ansiotuloverotuksen lisäkevennystä on hänen mukaansa syytä harkita aikaisintaan vuoden 2005 talousarviossa.

(MTV3-STT)

(Talousuutiset 02.10.2003)

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot