Mainos

Pienet ja keskisuuret yritykset menestyvät

Pienet ja keskisuuret yritykset ovat tuoreen tutkimuksen mukaan menestyneet hyvin 1990-luvun toisella puoliskolla. Tänään julkistettu kauppa- ja teollisuusministeriön raportti kertoo, että pk-yritysten liikevaihdon kasvu sekä kannattavuuden ja omavaraisuuden kohentuminen on jatkunut koko viime vuosikymmenen jälkipuoliskon.

Myönteistä on ollut myös velkaisuuden jo vuosia jatkunut aleneminen, mikä tarjoaa puskurin suhdannevaihteluiden varalle. Lisäksi sijoitetun pääoman tuotto on kohonnut ripeästi, mikä voi tehdä pk-yritystoiminnan houkuttelevaksi vaihtoehdoksi. KTM:n raportti arvioi, että Suomen yrityskanta on noussut 220 000 yritykseen.

Näistä melkein kaikki ovat pk-yrityksiä. Yritysmäärät ovat kasvaneet jo kolmena vuonna peräkkäin. Tosin vuoden 1990 huippulukemaa ei ole vielä saavutettu. Vuonna 1997 pk-yritykset työllistivät 705 000 henkilöä. Henkilöstön määrä on edelleen lisääntynyt tuntuvasti. Viimeisenä vertailuvuonna 1997 pk-yritystoiminnan maksamat välittömät verot olivat noin 13 miljardia markkaa ja vastaavasti suurten yritysten 11,1 miljardia markkaa.

PK-yritysten keskeisimmät vientimarkkinat ovat Baltiassa ja Venäjällä sekä Ruotsissa ja muissa EU-maissa. Ulkomaankauppaa harjoittavien pk-yritysten määrä on kasvanut tasaisesti. Keskikokoisista yrityksistä 60 prosenttia harjoittaa ulkomaankauppaa.

Ulkomaalaisomistus suomalaisissa pk-yrityksissä on suhteellisesti kasvanut ripeästi viime vuosina, mutta lukumääräisesti ulkomaalaisten yrityksiä on vain 2 000 eli noin 0,9 prosenttia koko yrityskannasta. KTM:n pk-yritykset kansantaloudessa -tutkimus on tehty Turun kauppakorkeakoulun PK-Instituutissa. Tutkimusta käytetään mm. KTM:n äskettäin alkaneessa yrittäjyyshankkeessa. Siinä pyritään lisäämään edelleen mm. ja yritysten kilpailukykyä.
(STT)

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot