Mainos

Pk-yritysten luottamus säilynyt hyvänä

Pienet- ja keskisuuret yritykset luottavat edelleen talouteen. Odotukset ovat kuitenkin laskeneet rakennusalalla ja teollisuudessa.

Teollisuustuotanto

Kotimarkkinoilla toimivien pk-yritysten luottamus talouteen on säilynyt hyvänä. Kasvun arvellaan jatkuvan, vaikkakin selvästi hidastuen. Yli puolet yrityksistä arvioi suhdanteiden pysyvän ennallaan; kasvua odottavia oli neljännes vastanneista.

Viime kevään tiedusteluihin verrattuna odotukset ovat laskeneet etenkin rakennusalalla ja teollisuudessa. Sen sijaan palvelualojen ja kaupan suhdanneodotukset eivät ole merkittävästi muuttuneet. Alueelliset erot yritysten suhdannenäkymissä kaventuivat hieman edellisestä kyselystä, joka julkistettiin viime toukokuussa.

Suomen Yrittäjien sekä kauppa- ja teollisuusministeriön julkistaman pk-yritysbarometrin mukaan taantuma koettelee toistaiseksi vain pienten- ja keskisuurten yritysten vientisektoria. Jos vientitaantuma syvenee tai pitkittyy, vaikutukset voivat siirtyä myös kotimarkkinoille ja kaikille päätoimialoille.

Riskiä lisäsivät jonkin verran Yhdysvaltain terrori-iskut, jotka tehtiin vasta barometrin kyselyajankohdan jälkeen. Barometriä varten tietoja kerättiin yli 4000 yritykseltä.

Henkilökunta pysyy

Toistaiseksi vain kuusi prosenttia pk-yrityksistä arvioi henkilökuntansa vähenevän seuraavien 12 kuukauden aikana. Neljännes vastaajista ennakoi työpaikkojen määrän lisääntyvän. Samanlaisen arvion yritykset esittivät myös keväällä.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus sanoo, että vientiyritysten työpaikkojen määrän lievä pudotus ei välttämättä katkaise nykyistä myönteistä työllisyyskehitystä. Hän uskookin puolentoista prosentin kasvun jatkuvan pk-sektorilla, mikä pitäisi työllisyyden nykytasolla. Myös laskusuhdanteessa pienyritykset jatkavat suuryrityksiä pidempään entisillä henkilöresursseilla, vaikka työt hieman vähenevätkin.

Pk-yritysten odotukset liikevaihdon kehityksestä ja kannattavuudesta ovat myös pysyneet hyvällä tasolla. Tämän vuoden toinen pk-yritysbarometri tehtiin puhelinhaastatteluna elo-syyskuussa.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot