Mainos

Poliisin tietoon tulleet talousrikokset vähentyneet merkittävästi

Tilastoidun talousrikollisuuden määrä väheni selvästi viime vuonna. Poliisin tietoon tuli yhteensä 2317 talousrikosta, mikä oli lähes 300 rikosta vähemmän kuin edellisvuonna. Suuntaus käy ilmi Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen katsauksesta viime vuoden rikollisuustilanteeseen.

Tilastossa talousrikollisuudeksi on katsottu vero-, kirjanpito-, virka-, arvopaperimarkkina- ja velallisen rikokset.

Tilastoitujen talousrikosten määrä on laskenut 1990-luvun puolivälistä lähtien. Talousrikollisuuden huippuvuodesta 1996 verorikollisuus on vähentynyt 16 prosenttia, kirjanpitorikokset 41 prosenttia ja velallisen rikokset 49 prosenttia. Myös talousrikoksilla aiheutetun vahingon tilastoitu määrä on laskenut.

Luvut kertovat vain poliisin tietoon tulleen talousrikollisuuden määrän. Suuren osan talousrikollisuudesta arvioidaan jäävän piilorikollisuudeksi, jonka määrää ei ole voitu selvittää luotettavasti.

-Ilmi tulleen talousrikollisuuden perusteella ei siis voida tehdä kovin luotettavia päätelmiä kokonaistalousrikollisuuden kehityksestä. On todennäköistä, että tehostunut talousrikoskontrolli pienensi piilorikollisuuden osuutta kokonaisrikollisuudesta 1990-luvun puolivälin jälkeen, tutkija Sami Vuorinen kirjoittaa artikkelissaan.

Vuorinen arvioi, että havaitun talousrikollisuuden voimakas vähentyminen viime vuonna tuskin johtuu siitä, että kokonaisrikollisuus on vähentynyt. Ennemmin kyse on hänen mukaansa muutoksista kontrollin tasossa. Esimerkiksi kirjanpitorikosten lisääntyminen vuodesta 1995 alkaen johtui Vuorisen mukaan harmaan talouden ja talousrikollisuuden vastaisista tehotoimista. Nyt poliisin mahdollisuudet paljastaa uusia kirjanpitorikoksia ovat heikentyneet.

-Kirjanpitorikokset paljastuvat tyypillisesti toisen rikoksen, yleensä vero- tai velallisrikoksen yhteydessä. Tutkinnan tehostaminen rajaamalla tutkinta pääkohtiin on vähentänyt paljastuneiden kirjanpitorikosten määrää.

Verorikosten vähentyminen saattaa Vuorisen mukaan heijastaa harmaan talouden vähentymistä. Toisaalta verohallinnossa tehtyjen rikosilmoitusten määrä romahti vuonna 2001, mikä ilmeisesti johtui uuden tietohallintojärjestelmän käyttöönottoon liittyneistä tekijöistä.

Velallisen rikoksiin vaikuttavat taloudelliset suhdanteet, ennen kaikkea konkurssien määrä. Vuorisen mukaan on kuitenkin mahdotonta sanoa, onko velallisen rikollisuus vähentynyt siksi, että talous on normalisoitunut laman jäljiltä, vai siksi, että ennaltaehkäisy ja kontrolli ovat aidosti vähentäneet velallisen rikollisuutta.

(STT-MTV3)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot