Mainos
Mainos

Pörssisähkö nousi 5,7 senttiin kilowattitunnilta

Pörssisähkön hinta pohjoismaiden markkinoilla nousi keskimäärin 57,10 euroon megawattitunnilta eli noin 5,7 senttiin kilowattitunnilta.

Pakkasten lauhtuminen laski edelleen korkeana pysytelleen tukkusähkön hinnan halvimmillaan viime viikolla 5,0 senttiin. Kalleimmillaan pörssisähkö maksoi tänään 5,7 senttiä ja halvimmillaan 5,5 senttiä kilowattitunnilta. Lauantaina sähkön järjestelmähinta oli 5,5 senttiä ja sunnuntaina 5,4 senttiä kilowattitunnilta.

Kuiva vesivuosi, sähkön kulutuksen kasvu ja kovat pakkaset nostivat pörssisähkön hinnan joulukuussa ja tammikuun alkupuolella ennätyskorkeaksi. Tammikuun toisella viikolla hinta nousi peräti 10,4 senttiin kilowattitunnilta.

Sähkön hinta laski hieman pakkasten hellittäessä viime viikolla. Viikon keskihinta laski 6,3 senttiin. Maanantaina pakkanen oli taas viikonvaihdetta kovempi ja työviikon alkaminen kasvatti sähkön kulutusta, mikä nosti hintaa.

Vesivoiman vähyys alkoi kiristää sähkömarkkinoita loppukesästä. Elokuussa kävi ilmeiseksi, että vesialtaat jäävät tavallista kuivemmiksi. Joulukuun loppuun mennessä altaiden vesimäärä oli laskenut kolmanneksen tavanomaista alhaisemmaksi. Tammikuun toisella viikolla vesivoimaloiden altaiden täyttöaste laski Nordpoolin keräämien tietojen mukaan 41,8 prosenttiin, kun se vuotta aiemmin oli 65,6 prosenttia. Koko 1990-luvulla vastaavan viikon keskimääräinen täyttöaste oli 63,9 prosenttia.

Energiaksi muunnettuna altaiden täyttöaste vastasi 50579 gigawattituntia, kun se samaan aikaan vuotta aiemmin oli 79401 gigawattituntia. Suomen sähkön kulutus nousi maanantaina aamun huippukulutustunnin aikana 12282 megawattiin. Helsingissä pakkasta oli -7 astetta, Jyväskylässä -12 astetta, Oulussa -24 astetta ja Rovaniemellä -27 astetta. Sähkön nettotuonti oli 1265 megawatin tasolla.

Pörssisähkön Suomen aluehinta oli 5,7 senttiä kilowattitunnilta. Kalleimmillaan Suomen aluehinta nousi 6,1 senttiin. Alimmillaan se oli 5,5 senttiä kilowattitunnilta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme