Mainos

Pörssiyhtiöt epävarmoja tiedotuskäytännöistään

Pörssiyhtiöt kokevat vaikeaksi sopimuksista ja yritysten sisäisistä säännöksistä tiedottamisen. Yritykset ovat kuitenkin tyytyväisiä sääntöjen rikkomisesta määrättyihin sanktioihin.

Helsingin pörssissä noteeratut yhtiöt kokevat jatkuvan tiedonantovelvollisuuden ongelmalliseksi. Tuoreen selvityksen mukaan erityisen hankalaa listayhtiöille on tulevaisuuden kehitysnäkymiin ja tulosvaroituksiin liittyvä tiedottaminen.

-Suurin epävarmuus vallitsee siitä, millainen tieto vaikuttaa olennaisesti osakkeen arvoon, kertoi asianajaja Jari Sonninen tutkimuksen tehneestä Asianajotoimisto Castren & Snellmanista.

Yritysjärjestelyistä tiedottamisen pörssiyhtiöt arvioivat sujuvan suuremmitta vaikeuksitta. Olennaisuuden määrittely aiheuttaa Sonnisen mukaan epävarmuutta myös tiedottamisajankohdan päättämisessä. Pörssiyhtiöt kokevat ongelmalliseksi myös sopimuksista ja yritysten sisäisistä säännöksistä tiedottamisen.

Selvityksen perusteella Sonninen arvioi, että pörssiyhtiöiden käytäntö on joillakin alueilla sääntelyn vastaista. Haastavin kriteeri on hänen mukaansa tiedottamisajankohdan määrittely. Sonninen kertookin huomanneensa, että "keinotekoisia syitä valita ja lykätä ajankohtaa esiintyy". Arvopaperimarkkinalain mukaan pörssiyhtiön on ilman aiheetonta viivytystä julkistettava kaikki tiedot, jotka vaikuttavat olennaisesti yhtiön osakkeen arvoon.

Jatkuvaa tiedottamista koskevat sisäiset säännöt eivät selvityksen perusteella ole kaikilla yrityksillä kunnossa. Yritykset eivät myöskään tunnu tiedostaneen sisäisiin puutteisiin liittyviä riskejä. Sonnisen mukaan kirjallinen ohje jatkuvan tiedottamisen vastuista ja valtuuksista on suositeltava kaikille yrityksille.

-Yritykset ovat vastausten perusteella tyytyväisiä sanktioihin ja seuraamuksiin. Potentiaalinen vastuu arvopaperimarkkinoiden vahingonkorvausmääräysten perusteella on kuitenkin erittäin laaja, huomautti Sonninen.

-Jatkuvan tiedonantovelvollisuuden laajuuden ja tulkintamahdollisuuksien takia sääntelyä ei ole voitu tehdä kovinkaan yksityiskohtaiseksi, joten yhteistä ja ohjaavaa markkinakäytäntöä ei ole syntynyt. Jatkuvaa tiedonantovelvollisuutta koskeva alemmantasoinen säätely olisikin koordinoitava tiiviimmin ja joiltain osin yhdistettävä yhdelle tasolle, sanoi Sonninen.

Kysely tehtiin kaikille 142 listayhtiölle, joista 80 vastasi siihen. Yhteistyökumppaneina selvityksessä olivat Rahoitustarkastus, Hex, valtiovarainministeriö ja Suomen IR-yhdistys. Pörssin kurinpitolautakunta on tänä vuonna käsitellyt kahden pörssiyhtiön tiedottamista.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot