Mainos
Mainos

Professori Niskakangas: Skandia-kauppa suuri virhe

Helsingin kauppakorkeakoulun vero-oikeuden professori Heikki Niskakangas pitää vakuutusyhtiö Pohjolan osakkeiden myyntiä ruotsalaiselle Skandialle suurimpana virheenä, mitä suomalaisyritysten myynnissä ulkomaalaisille on tapahtunut, jos myös Suomi-yhtiön osakkeet joutuvat ruotsalaiskäsiin.

Niskakangas on selvittänyt ulkomaalaisomistusta suurimman oppositiopuolueen keskustan toimeksiannosta. Niskakangas sanoo, että Pohjolan omistajavallan siirtyminen ulkomaalaisiin käsiin on merkittävämpi virstanpylväs kansallispankkilaisen pääomalinnakkeen rappiossa kuin itse KOP:n romahtaminen.

-Pohjolan myötä merkittävät omistusosuudet keskeisistä suomalaisyrityksistä siirtyvät ulkomaiseen määräysvaltaan, Niskakangas toteaa. Niskakangas huomauttaa, että Pohjola on merkittävä vallankäyttäjä Nokiassa ja UPM-Kymmenessä.

Pohjolan suurin osakkeenomistaja on henkivakuutusyhtiö Suomi. Se omistaa 24,9 prosenttia Pohjolan osakkeista ja 38,9 prosenttia äänivallasta. Mikäli Skandia ostaisi Suomen osakkeet, sen osuus Pohjolan osakkeista kasvaisi 48,6 prosenttiin ja äänivallasta 71,5 prosenttiin.

Aikaisemmin Suomi-yhtiön kohtalosta ovat olleet huolissaan muun muassa KOP:n entinen pääjohtaja Jaakko Lassila sekä Pohjolan edellinen pääjohtaja, vuorineuvos Yrjö Niskanen. Henkivakuutusyhtiö Suomen omistajat pelkäävät, että yhtiöön kertynyt varallisuus siirtyy ilman kunnon korvausta Pohjolaan, kun yhtiöt yhdistetään. Suomen keskeinen varallisuuserä ovat juuri Pohjolan osakkeet. Suomi on keskinäinen vakuutusyhtiö, jonka omistavat noin 430000 vakuutettua.
(STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme