Mainos
Mainos

Puukaupan veroporkkana kuivumassa vähennysten karsimiseen

Puukaupan verohelpotus johtaa myös vähennysten karsimiseen. kuva: Lehtikuva

Puukauppa veronkevennyksiä koskevan lainsäädännön valmistelussa on paljastunut uusia yllätyksiä metsänomistajille. Puun myyntitulojen verohuojennuslakia valmisteleva valtiovarainministeriö lähtee nimittäin siitä, että jos tulee verovapaata tuloa, myös verovähennysoikeuksia karsitaan samalla mitalla. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on päätöksestä yllättynyt, kertoo metsäjohtaja Antti Sahi.

- Tämä ei vastaa sitä mielikuvaa, mikä hallituksen päätös asiasta aikanaan annettiin. Siitä sai käsityksen, että kaikki kustannukset ovat täysimääräisesti vähennyskelpoisia.

MTV:n uutisten tietojen mukaan kysymys on tästä: Kun vuosina 2008-2009 vain puolet puukauppatuloista on veronalaista tuloa, myös verovähennyksistä aiotaan hyväksyä vain puolet. Vuonna 2010 veronkevennys on 25 prosenttia ja tuolloin verovähennyksistä hyväksytään jo 75 prosenttia.

Käytännössä verovähennysten karsiminen koskee esimerkiksi monille kaupunkilaismetsänomistajille tärkeitä matkakuluja. Itse kaikki metsätyöt tekeville hankintahakkaajille vähennysoikeuden rajaaminen on vieläkin huonompi uutinen. MTK:n Sahi uskookin, että se johtaa metsänomistajien mielenkiinnon vähenemiseen puukauppojen tekemiseen.

Moni metsänomistaja onkin tehnyt verohuumassa puukaupan sokkona uskoen, että kaikki kustannukset ovat vähennyskelpoisia täysimääräisesti.

- Tämä on ollut meidän tulkintamme hallituksen antaman tiedotteen mukaisesti ja olemme luottaneet tähän viestiin, Sahi sanoo.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme