Mainos

Puukauppa kävi ennätysvauhtia kesäkuussa

Puukauppoja on tehty alkuvuonna kaksi kertaa enemmän kuin viime vuonna. Mänty- ja kuusitukin kantohinnat nousivat selvästi kovan kysynnän ja tuonnin supistumisen myötä.

Yksityismetsien puukauppa on käynyt Metsäntutkimuslaitoksen mukaan ennätysvauhtia kesäkuussa. Metsäteollisuus osti yksityismetsistä 6,3 miljoonaa kuutiometriä puuta eli 2,5 kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Metsäntutkimus kertoo, että mänty- ja kuusitukin hinnat nousivat vuodessa kovan kysynnän ja tuonnin supistumisen vuoksi peräti 52 prosenttia. Kantohintojen nousu vaihteli Metlan mukaan 15:n ja 52 prosentin välillä. Kuitupuun hinnat nousivat tukkipuuta maltillisemmin.

Puukauppoja tehtiin alkuvuonna lähes kaksi kertaa enemmän kuin vuosi sitten. Tammi-kesäkuun kaupat nousivat 22,5 miljoonaan kuutiometriin. Eniten kasvoivat pystykaupat ja havutukin ostot.

Kantohinnat nousivat alkuvuonna keskimäärin 12-39 prosenttia korkeammiksi kuin viime vuoden tammi-kesäkuussa.

- Havutukin kantohinnat ovat nyt reaalisestikin olleet poikkeuksellisen korkeat 30 viime vuoden aikana. Rakentamisen kasvu Euroopassa ja muualla on lisännyt sahatavaran kysyntää, ja hinnan nousu on ollut voimakas, sanoi Metlan tutkija Yrjö Sevola.

Sahatavaran vientihinnan nousu on ollut selvästi raakapuuta maltillisempaa. Tammi-huhtikuussa sahatavaran keskimääräinen vientihinta nousi 24 prosenttia vuotta aiemmasta.

Tukin hintaa nostivat alkuvuonna kysynnän kasvun lisäksi huonot korjuuolot Suomessa ja Venäjällä. Ne vaikuttivat myös tuonnin vähenemiseen, mikä nosti hintatasoa.

Puun tuonti supistui tammi-huhtikuussa 1,9 miljoonaa kuutiometriä vuotta aiemmasta. Se laski 4,8 miljoonaan kuutiometriin. Tuonti Venäjältä supistui kolmanneksen 3,7 miljoonaan kuutiometriin, vaikka teollisuuden tuotanto pyöri kovilla kierroksilla.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot