Mainos
Mainos

Puussa on piileviä voimia

Puusta saatavaa kasvisterolia käytetään pian muissakin tuotteissa kuin sydäntautiriskiä alentavassa margariinissa. Uudet raaka-aineen tarvitsijat ovat jo kolkutelleet UPM-Kymmenen Kaukaan kemiallisen tehtaan ovia Lappeenrannassa. Kaukaalla on ollut keskeinen merkitys runsas vuosi sitten markkinoille tulleen Benecol-margariinin menestyksessä. Terveysmargariinin tehoaine, sitostanoli, erotetaan puusta sellunkeiton yhteydessä.

Kaukaan tehtaan johtajan, Matti Hautalan mukaan päätöstä tuotannon lisäämisestä ei ole vielä tehty, mutta tuotannon kolminkertaistamisesta on tehty laskeskelmia.

Elintarviketeollisuuden lisäksi aineen ominaisuuksia voi hyödyntää lääke- ja kosmetiikkateollisuudessa. Hautalan mukaan useat tuotekehittäjät ovat jo kolkutelleet Kaukaan ovia.

UPM-Kymmenen liikevaihdossa kasvisterolituotanto ei vielä merkitse suuria, mutta Kaukaalla kehitetty tietotaito ja kansainvälisin patentein suojatut erotusmenetelmät ovat arvokkaita. Niiden kysynnälle Hautala ennustaa kasvua.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme