Mainos
Mainos

Raimo Sailas: Jos Kreikka eroaa eurosta, Suomeen tulee taantuma

Valtiosihteeri Raimo Sailas luo uhkakuvia Suomen ylle. Hänen mukaansa Suomeen tulee ensi vuonna taantuma, jos Kreikka eroaa eurosta.

– Kreikka sinällään ei ole meille kovin merkityksellinen, koska meillä on sinne vientiä vähän. Mutta juuri tämä leviämisefekti (Kreikan talouskurjuuden leviäminen muihin maihin) on Suomenkin kannalta pulmallinen, koska 45 prosenttia meidän kokonaistuotannostamme on vientiä. Euroopan laajuinen taantuma tai peräti lama näkyy totta kai meilläkin, Sailas kertoo MTV3 Uutisille.

Hänen mukaansa taantuman aikaan Suomen työllisyystilanne, valtiontalouden kehitys ja kansalaisten ostovoima heikentyisivät selvästi.

Myös Italia huolestuttaa

Sailasta huolestuttaa myös Italian tilanne. Hänen mukaansa Italian poliittinen tilanne ja Italian pääministerin Silvio Berlusconin omatkin rivit uhkaavat hajoilla. Sailaksen mukaan pelkona on se, että Italiasta tulee "seuraava Kreikka", jos Italia ei saa omaa tilannettaan kuntoon ja Kreikan kurjuus leviää muihin Euroopan maihin.

Sailaksen mielestä Kreikan talous ei tule piristymään pitkiin aikoihin.

– Kreikan oma talous on täysin rapakunnossa, eikä tilanteeseen tule nopeasti muutosta, päättää maa mitä tahansa. Kreikalla on edessään erittäin pitkä taloudellinen kurjuus.

"Kreikka asettelee muille ehtoja"

Kreikan eurokohtalo saattaa ratketa ensi kuun 4. päivä, kun maa aikoo järjestää kansanäänestyksen pelastuspaketista. Kreikan pääministeri George Papandreou myöntää, että äänestyksessä on kyse myös maan kuulumisesta euroalueeseen.

Sailasta äänestys hämmästyttää. Hänen mukaansa Kreikan pääministeri on nyt "heittämässä paperin raa'asti nurkkaan". Euromaat pääsivät sopuun noin viikko sitten.

– Ja on vielä hämmentävää, kun maa, joka on käytännössä konkurssitilassa, asettelee yllättäen ehtoja muille euromaille, Sailas kummastelee.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme