Mainos
Mainos

Rakennusyhtiöiden talousluvut eri suuntiin – Lemminkäisellä kulkee, YIT:llä ei

Rakennusyhtiö Lemminkäisen liikevoitto oli heinä-syyskuussa vajaat 43 miljoonaa euroa, kun se vuosi sitten vastaavana ajanjaksona oli vajaat 21 miljoonaa euroa. Liikevaihto laski 532 miljoonaan euroon viime vuoden noin 569 miljoonasta.

Toimitusjohtaja Casimir Lindholmin mukaan liikevoitto parani vertailukaudesta vuoden kolmannella neljänneksellä kaikilla muilla toiminta-alueilla paitsi infraprojekteissa. Lemminkäinen hakee kasvua infraprojekteista etenkin Ruotsissa ja Norjassa, joissa valtiot investoivat edelleen kaupunki-infran pitkäaikaiseen kehittämiseen.

Suomen talonrakentamisen tulosta tuki asuntomyynti erityisesti pääkaupunkiseudulla. Valmiiden myymättömien asuntojen määrä syyskuun lopussa oli 191, kun se vuosi sitten oli 304.

Lemminkäinen arvioi, että koko vuoden liikevaihto on 1,8 miljardin euron tasolla, ja liikevoitto paranee tänä vuonna selvästi viime vuoteen verrattuna.

Yhtiön mukaan hovioikeuden asfalttikartellia koskevan päätöksen vuoksi saadut tulot kirjataan neljännen vuosineljänneksen tulokseen. Hovioikeus määräsi Lemminkäisen maksamaan vähemmän vahingonkorvauksia kuin mitä käräjäoikeus oli määrännyt.

Yhtiö saa noin 19 miljoonaa euroa palautuksia, joihin sisältyy muun muassa pääomakorvauksia, korkoja ja oikeudenkäyntikuluja.

YIT:n tuloskunto heikkeni

Rakennusyhtiö YIT teki heinä-syyskuussa vajaan 21 miljoonaa euron liiketappion. Vuosi sitten vastaavana ajanjaksona yrityksen liikevoitto oli 1,5 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi 420 miljoonaan euroon. Viime vuonna vastaavana ajankohtana liikevaihto oli noin 364 miljoonaa euroa.

Yrityksen oikaistu liikevoitto oli 6 miljoonaa euroa. Vuosi sitten kolmannella vuosineljänneksellä sen oikaistu liikevoitto oli 12 miljoonaa euroa. Oikaistulla liikevoitolla tarkoitetaan liikevoittoa ennen veroja ja kertaeriä.

YIT odottaa asuntojen kysynnän piristyvän hieman erityisesti mitä tulee pieniin ja kohtuuhintaisiin asuntoihin, jotka sijaitsevat kasvukeskuksissa. Yritys kuitenkin uskoo, että asuntojen hintojen eriytyminen jatkuu etenkin kasvukeskusten ja muun Suomen välillä. Sen mukaan asuntojen sijainnin merkitys korostuu entisestään. Toimitilojen vuokraamisen kysyntä pysyy yhtiön arvioiden mukaan vaatimattomana.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme