Mainos
Mainos

Ranska hakee Emu-uskottavuutta budjetillaan

Ranskan pääministeri Alain Juppé esitteli tänään ensi vuodelle budjettiesityksen, joka tähtää valtiontalouden puristamiseen Emu-kriteerien mukaiseksi. Esityksen on määrä painaa julkisen talouden alijäämä 2,9 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Tänä vuonna alijäämän odotetaan vielä ylittävän Emu-vaatimukset ja olevan noin neljä prosenttia. Tavoitteen realistisuus on asetettu kyseenalaiseksi, sillä hallituksen ennustamat kasvuluvut ovat monien tarkkailijoiden mielestä liian toiveikkaita. Hallitus on alentanut ensi vuoden kasvuennustetta 2,3 prosenttiin povattuaan aiemmin 2,8 prosentin kasvua. Uuttakin lukua pidetään korkeana, kun tämän vuoden kasvun odotetaan jäävän noin 1,3 prosenttiin.

Ohjelma vaatii Ranskan mittapuulla varsin rajuja leikkauksia, sillä samalla kun alijäämää torjutaan on määrä laskea useita eri veroja ja sosiaalimaksuja. Inflaatio huomioonottaen valtion menoja on tarkoitus laskea 1,5 prosenttia, ja leikkauksia tehdään noin 60 miljardin frangin edestä.

Budjetin loppusumma on noin 1 553 miljoonaa frangia, leikkauksia tehdään noin 60 miljardilla. Ranska aikoo paikata julkista alijäämää nostamalla valtiollisesta puhelinyhtiöstä France Telecomista 37,5 miljardia frangia kertakorvauksena siitä, että valtio ottaa jatkossa yhtiön eläkevastuut kannettavikseen.

Suunnitelmaa on arvosteltu ja sitä on pidetty silkkana kosmetiikkana, jolla luodaan tilapäinen helpotus alijäämään Emu-päätösten kannalta ratkaisevana budjettivuonna 1997.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme