Mainos
Mainos

Rehn: Sopu Kreikan velkojen leikkuusta tällä viikolla

Kreikka on pääsemässä velkojensa leikkaamisesta sopuun yksityisten sijoittajien kanssa hyvin pian. Näin arvioi tänään muun muassa talouskomissaari Olli Rehn.

– Odotan sopua Kreikan ja sen yksityisten velkojien kesken tämän viikon loppuun mennessä, Rehn sanoi toimittajille Haagissa Hollannissa.

Sovun löydyttyä Kreikan toisen, 130 miljardin euron tukipaketin myöntäminen on kiinni lähinnä siitä, pystyykö maan väliaikainen hallitus vakuuttamaan ulkopuoliset rahoittajat säästötoimillaan.

Edessä on muun muassa palkkojen ja eläkkeiden leikkauksia, jotka raivostuttavat tavallisia kreikkalaisia jo aiemmin langetettujen yllätysverojen ja säästöjen lisäksi. Kreikan väliaikaishallituksen pääministeri Loukas Papadimos käy parhaillaan eri puolueiden kanssa neuvotteluja, joissa hän hakee toimille tukea.

Jopa 70 prosenttia saatavista pois?

Tuesta sovittiin alustavasti EU-maiden huippukokouksessa lokakuussa, ja sen jälkeen Kreikka on käynyt neuvotteluja pankkien kanssa velkojensa leikkaamisesta sekä laatinut säästösuunnitelmia, jotka ovat tuen saamisen ehtona.

Yksityisten sijoittajien odotettiin hyväksyvän 50 prosentin leikkauksen saataviinsa, mutta eräiden tietojen mukaan neuvotteluissa oltaisiin sopimassa jopa 70 prosentin leikkauksista. Vielä tämänkin jälkeen velkaa on niin paljon suhteessa maan bruttokansantuotteeseen, ettei Kreikan selviytyminen veloista ole kirkossa kuulutettua.

(MTV3 - STT - Reuters - AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme