Mainos

Rehnin esitys: Euro turvattava kovilla sakoilla

EU-komissio esittää tiukkoja rangaistuksia talouskuria rikkoville euromaille. Pahimmillaan euromaa voisi joutua maksamaan sakkoa 0,2 prosenttia bruttokansantuotteestaan.

EU:n talouskomissaari Olli Rehnin valmisteleman esityksen mukaan maiden talousongelmiin puututtaisiin nykyistä aiemmin ja tiukemmin. Tarkoituksena on korjata valuviat, jotka EU:n vakaus- ja kasvusopimukseen jäi yhteistä valuuttaa luotaessa.

Jatkossa euromaiden olisi hyvinä aikoina luotava riittävä puskuri huonojen päivien varalle. Jos maa poikkeaisi tästä päämäärästä liikaa, se joutuisi tekemään talletuksen, josta sille maksettaisiin korkoa.

Jos maan velka- ja alijäämäkehitys ylittäisi sallitun, maa joutuisi tekemään korottoman talletuksen. Se muutettaisiin sakoksi, jos maa ei ryhtyisi riittäviin toimenpiteisiin. Summa olisi 0,2 prosenttia BKT:stä eli esimerkiksi Saksan kohdalla tämä olisi lähes 5 miljardia euroa, ja Suomenkin osalta 340 miljoonaa.

Ei automaattista rangaistusta

Tähän mennessä EU:ssa ei ole käytetty olemassa olevia rangaistusmahdollisuuksia EU:n vakaus- ja kasvusopimusta rikkovia maita kohtaan, vaikka siihen olisikin ollut aihetta. Tästä syystä esimerkiksi Suomi on vaatinut, että jatkossa rangaistukset lankeaisivat sopimusta rikkoville maille automaattisesti ilman, että annettaisiin tilaa poliittisille lehmänkaupoille. Komissio kuitenkin päätti jättää poliittista liikkumavaraa: komission ehdottama rangaistus astuisi voimaan, ellei jäsenmaiden enemmistö kaataisi ehdotusta.

Jotta uudistus astuu voimaan, jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin on hyväksyttävä se. On herännyt epäilyjä, että jäsenmaat eivät olisi enää valmiita näin kovin tiukennuksiin. Tilanne oli toinen, kun talouskriisi velloi pahimmillaan, ja kaikki maat peräänkuuluttivat tiukempia toimia.

Euroopan parlamentissa puolestaan käydään jo kovaa keskustelua siitä, miten paljon talouspolitiikkaa pitäisi yhtenäistää.

Katso Helena Petäistön juttu Brysselistä

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot