Mainos
Mainos

Robottikauppako uhkaa piensijoittajia?

Salamannopeat tietokoneohjelmat tekevät jo noin puolet Helsingin pörssin kaikista osakekaupoista. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan tietokonekaupan yleistyminen voi vähentää kiinnostusta pörssisijoittamista kohtaan.

Osakesäästäjien Keskusliiton puheenjohtaja Timo Rothovius tyrmää asiantuntijoiden väitteet. Hänen mukaansa "robottikauppa" ei uhkaa piensijoittajien asemaa.

– Ei tietokonekauppa syrjäytä ketään. Tietokonekauppa on tullut vain tavallisen kaupankäynnin lisäksi. Kaupankäyntihän on kasvanut reippaasti, Rothovius selvittää.

Minkä takia tietokonekaupan lisääntymistä sitten pelätään?

– Pelätäänhän sitäkin, jos tehtaaseen tulee uusi kone. Luullaan, että se vie työpaikan. Ei nyt ole mitään pelättävää. Päinvastoin, tämä on hyvä asia, Rothovius vakuuttaa.

"Joku voi käyttää vilppiä"

Varsinainen arvostelu kohdistuu kauppaan, jossa koneet tekevät sijoituspäätökset itsenäisesti sekunnin murto-osan aikana markkinaliikkeiden ja uutisvirran perusteella. Tietokonekauppa voi aiheuttaa pörssipäivän aikana kurssien heittelyä tai jopa äkillisen romahduksen.

Rothoviuksen mukaan joku sijoittaja saattaa syyllistyä kurssimanipulaatioon, joka on Suomen laissa kielletty. Hän pitää manipuloinnoin lisääntymistä kuitenkin hyvin epätodennäköisenä.

– Toki vilpintekijöitä on aina ollut ja tulee olemaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme