Mainos
Mainos

Ruotsin päätös yllätti kaivosyhtiön: Louhosalue liitettiin Naturaan

Ruotsi on päättänyt suojella Gotlannissa alueen, jonne suomalaisyhtiö on suunnitellut kivilouhosta. Ruotsin hallitus liittää Gotlannin pohjoisosassa sijaitsevan metsäalueen Natura-suojelualueeseen.

Suomalainen Nordkalk oli aiemmin ostanut seudulta suuren maa-alueen, jonne yhtiö aikoi perustaa kalkkikivilouhoksen.

Nordkalkin toimitusjohtaja Jarkko Kaplin harmittelee kymmenen vuotta kestänyttä prosessia.

– Se on syönyt meidän resurssejamme monella tavalla. Olemme tehneet asian eteen paljon tutkimustyötä, jonka avulla olemme halunneet osoittaa alueen olevan sopivan louhostoimintaan. Myös oikeudelliset prosessit ovat vieneet paljon resursseja. Olemme satsanneet hankkeeseen paljon rahaa, katsotaan nyt mitä meille jää siitä.

Louhittavaa kalkkikiveä riittää Gotlannissa vielä muutamaksi vuodeksi.

– Gotlannissa keskitymme nyt päivittäiseen toimintaan ja asiakastoimituksiin, jotka on varmistettu pitkälle eteenpäin. Oikeusprosessi jatkuu samalla kun analysoimme Natura 2000 -päätöksen vaikutuksia, Kaplin summaa.

Nordkalkin mukaan Natura-alueiden perustaminen sen kiinteistöille on ristiriidassa omaisuussuojan kanssa. Asia käsitellään vielä Ruotsin maa- ja ympäristöylioikeudessa.

Nordkalk valmistaa kalkkikivipohjaisia tuotteita esimerkiksi sellu- ja paperi- sekä kaivos- ja terästeollisuudelle, rakentamiseen ja kemianteollisuudelle. Yhtiön palveluksessa on reilut 1000 henkilöä. Nordkalkin omistaa suomalainen perheyritys Rettig Group.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme