Mainos
Mainos

Ruotsin televisio: Nordea lainannut miljardeja liikemiehelle – kuuluu Kazakstanin diktaattorin lähipiiriin

Nordea on lainannut miljardeja Ruotsin kruunuja veroparatiisin kautta Kazakstanin diktaattoria Nursultan Nazarbajevia lähellä olevalle liikemiehelle, kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö.

Nordea on väittänyt, ettei se enää auta asiakkaitaan perustamaan yrityksiä veroparatiiseihin. Tänään lähetettävässä Uppdrag Granskning -ohjelmassa kuitenkin paljastetaan, että Nordealla on ollut kyseenalaisia liiketoimia myöhemminkin. Pankki on ohjelman mukaan lainannut kolme miljardia kruunua rakennushankkeelle Moskovassa.

Rahat ovat ohjelman mukaan päätyneet postilaatikkoyhtiöiden ketjun kautta kazakstanilaiselle oligarkille Serzhan Zhumashoville, joka kuuluu Nazarbajevin lähipiiriin. Nazarbajev on johtanut Kazakstania vuodesta 1989 ja sai viime vuoden presidenttivaaleissa 98 prosenttia äänistä. Maata pidetään erittäin korruptoituneena.

Tiedot perustuvat panamalaisen Mossack Fonsecan laajaan tietovuotoon.

Nordea vetoaa pankkisalaisuuteen eikä kommentoi tietoja. Pankki ilmoitti maanantaina katkaisevansa yhteydet lakifirmaan.

Ministeri: Nordea saanut sanktioita aiemminkin

Ruotsin rahamarkkinoista ja kuluttaja-asioista vastaava ministeri Per Bolund sanoi pitävänsä Nordean toimintatapoja huolestuttavina.

– Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Nordean toiminta asetetaan kyseenalaiseksi, vaan pankki on saanut sanktioita myös tavastaan toimia rahanpesun suhteen. Pankin on syytä tarkkailla yrityskulttuuriaan ja toimintatapojaan, Bolund sanoi.

Video

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme