Mainos
Mainos

Ruuan alv-alennus: Kauppa vakuuttaa, asiakkaat epäilevät

Ruuan arvonlisävero alenee ensi viikolla nykyisestä 17 prosentista 12 prosenttiin, mikä on saanut useat kaupat jo työstämään alv-hintamuutoksia myymälöissä.

Esimerkiksi kaikissa K-Citymarketeissa hyllyihin laitetaan hintalaput, joissa on kaksi hintaa eli nykyinen ja alv-muutoksen jälkeinen hinta. Kauppias Toni Pokela K-Citymarket Iso Omenasta toteaa, että kahden hinnan järjestelmällä halutaan todistaa hintojen muutos ja tuoda esille läpinäkyvyyttä.

Kaupoille syntyy kustannuksia etenkin hintojen vaihtamisesta sekä kassajärjestelmiin tehtävistä muutoksista. Pokelan mukaan esimerkiksi K-Citymarketissa 20 000 tuotetta saa nyt uudet hintalaput. Muutoksista koitunut työmäärä on ollut kauppiaan mukaan mittava.

Joidenkin arvioiden mukaan kaupat olisivat etukäteen pumpanneet tuotteiden hintoja ylös juuri ennen veromuutosta.Päivittäistavarakauppa ry:n toimitusjohtaja Osmo Laine kuitenkin vakuuttaa, että alv-hinnanalennus viedään täysimääräisenä hintoihin ja hinnanalennus toteutetaan puhtaasti teknisenä veivauksena.

Asiakkaat eivät näitä vakuutteluita aivan usko. Ostoksilla lapsensa kanssa ollut Marjo Pietarsaari arvelee, että veronalennuksen myötä tuotteiden hinnat voivat hieman laskea. Hän uskoo kuitenkin, että kauppiaatkin tulevat vetämään välistä.

- Minusta kokemus on osoittanut sen, että hinta ei alene, vaikka arvonlisävero muuttuisikin. Eli joku vetää välistä. En tiedä kuka se on, mutta todennäköisesti hinta ei laske, toteaa myös kaupassa ollut Klaus Asanti.

RUOKAKAUPOISSA UUSITAAN JO HINTALAPPUJA

"RUOAN ALV-ALENNUS TULEE NÄKYMÄÄN HINNOISSA"

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme