Mainos
Mainos

Sähkömarkkinat eivät suju ongelmitta

Suomen omakotiliiton mukaan sähkömarkkinoiden avautuminen ei ole sujunut kitkatta. Liiton toiminnanjohtajan Juhani Nenosen mielestä yhtiöt käyvät nyt hermosotaa ja yrittävät vaikeuttaa kuluttajien päätöstä sähköyhtiön vaihtamisesta.

Nenosen mukaan useat yhtiöt ovat ilmoittaneet perivänsä maksun sähkömittarin luvusta, mikäli asiakas vaihtaa yhtiötä. Sähkömarkkinakeskuksen ennakkoilmoituksen mukaan mittarin lukemisesta ei pitäisi tällaisessa tilanteessa laskuttaa. Omakotiliitto aikookin viedä perusteettomat laskut Sähkömarkkinakeskuksen käsiteltäväksi. Liitto harkitsee myös kääntymistä kuluttaja-asiamiehen puoleen, mikäli yhtiöiden menettely on markkinoille sopimatonta.

Nenosen mukaan ensimmäinen lasku lähetetään heti, kun sellainen ilmaantuu. Tämän jälkeen seuraa mahdollisesti yhtiön valitus ja asian siirtäminen lopulta korkeimman hallinto-oikeuden käsiteltäväksi. Tällöin asiasta saadaan myös ennakkopäätös. Omakotiliiton mukaan jotkut yhtiöt ovat lisäksi antaneet ymmärtää, että sähkön ostaminen eri yhtiöltä vaikuttaisi sähkön siirtokustannuksiin. Liitto ei näe tällaiseen perusteita, sillä laki velvoittaa yhtiöitä kohtelemaan kaikkia asiakkaita tasapuolisesti. Se, mistä kuluttaja ostaa sähkönsä ei saa vaikuttaa siirtohintaan. Lisäksi liitto huomauttaa, että energian myynti ja siirto ovat eri liiketoimintaa, joten myynnin vaihtelu ei saa vaikuttaa siirtohinnoitteluun. Sähkömarkkinat vapautuivat syyskuun alusta. Kotitaloudet ovat tästä alkaen voineet vapaasti valita mieleisensä sähköntoimittajan.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme