Mainos
Mainos

Sailas varoittaa vaikeasta vuosikymmenestä

Valtiosihteeri Raimo Sailas pelkää, että nykyisestä taloustilanteesta toipuminen ja valtiontalouden tasapainottaminen on vaikeampaa kuin edellisen, 1990-luvun laman jälkeen. Silloin Suomella ei ollut ristinään suurten ikäluokkien eläköitymistä ja verotus lähti kevenemään, mikä tuki talouskasvua.

- Pitkään jatkunut kokonaisverotuksen ja erikseen vielä palkkaverotuksen keventäminen on nyt päätepisteessään ja verotus kiristynee ensi vuosikymmenellä. Kiristyvän verotuksen aikana on vaikeampi saada kasvua kuin kevenevän verotuksen oloissa, Sailas sanoo MTV:n haastattelussa.

Innokkaana shakin harrastajana Sailas vertaa Suomen tilannetta gambiitti-taktiikkaan, joka tarkoittaa riskinottoa ja uhrauksia. Riskinottoa on velkaantuminen, joka jatkuu koko ensi vaalikauden. Ilmastovaatimukset eivät suinkaan helpota tilannetta. Tilanteen tasapainottamiseksi tarvitaankin paitsi veronkorotuksia, myös leikkauslistoja.

Valtiosihteerillä on leikkauslistoista kokemusta. Monet edellisen laman vaikeat toimenpiteet olivat silloisen valtiovarainministeriön budjettipäällikön Raimo Sailaksen käsialaa. Nyt hän sanoo, ettei edes toivo kansalaisten vaurastumista.

- Palkankorotusten tiellä ei voida loppumattomiin jatkaa. Pitää tyytyä vähempään. Etenkin niiden, joilla jo on, Sailas toteaa.

Katso Markus Pirttijoen juttu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme