Mainos
Mainos

Saksa ja Ranska haluavat muutosta Emun peruskirjaan

EU:n talous- ja rahaliiton Emun suurvallat Saksa ja Ranska haluavat muutosta Euroopan keskuspankin päätöksentekoelimiin.

Euroseteleitä

Muutosta halutaan ennen kuin unioni ja mahdollisesti myös sen rahaliitto Emu ottavat uusia jäseniä, kerrottiin perjantain Helsingin Sanomissa. Kaavaillut muutokset merkitsisivät Emun peruskirjan, Maastrichtin liittosopimuksen avaamista.

Muutosta haluavat maat pelkäävät, että EKP:n rahapolitiikasta itsenäisesti päättävä neuvosto kasvaa hallitsemattoman suureksi. Neuvostossa on tällä hetkellä 17. jäsentä. Siihen kuuluvat kuusi johtokunnan jäsentä sekä jokaisen Emu-maan kansallisen keskuspankin pääjohtaja.

Saksan ja Ranskan pyrkimyksenä on, että laajentumisen jälkeen kaikille maille ei tulisikaan enää omaa edustajaa EKP:n neuvostoon. Pyrkimyksellä EKP:n koon rajoittamiseksi nähdään olevan yhteys rajoittaa myös EU:n komission kokoa laajentumisen yhteydessä.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme