Mainos
Mainos

Säkylän sokeritehdas saksalaisille

Tanskalainen elintarvikeyhtiö Danisco myy sokeritehtaansa saksalaiselle Nordzuckerille. Samalla Säkylässä oleva Sucroksen tehdas saa uuden omistajan. Tanskalaisyhtiö omistaa Sucroksesta 80 prosenttia. Loput omistaa Lännen tehtaat.

Danisco etsi ostajaa sokeritehtailleen jo pidemmän aikaa. Yhtiöllä on tehtaat myös Saksassa, Tanskassa, Ruotsissa ja Liettuassa.

Saksalaisyhtiö maksaa sokeritoiminnoista 5,6 miljardia Tanskan kruunua eli noin 700 miljoonaa euroa. Kaupan odotetaan toteutuvan puolen vuoden kuluessa.

Sucroksen tehtaan toimitusjohtajan Päivi Paakkarisen mukaan kauppa ei ainakaan heti vaikuta mitenkään tehtaan toimintaan. Hän ei ole kuullut mitään tehtaaseen liittyvää spekulointia.

-Omistaja vaihtuu, jos kilpailuviranomaiset hyväksyvät kaupan. Meillä mennään totuttuun tahtiin, nyt odotetaan syksyn satokautta.

Paakkarinen ennakoi juurikassadosta keskinkertaista erinomaisen viime vuoden jälkeen. Helmikuussa Sucros teki viljelijöiden kanssa seitsemän vuoden sopimuksen suomalaisen sokerintuotannon jatkosta.

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton MTK:n mielestä Nordzuckerin tulo Sucroksen omistajaksi on tervetullutta.

-Nordzuckerin tulo Sucroksen omistajaksi Daniscon tilalle turvaa suomalaisen juurikkaanviljelyn ja sokerintuotannon tulevaisuuden. Kauppa oli suomalaisten juurikkaanviljelijöiden kannalta odotettu ja tervetullut, MTK arvioi tiedotteessaan.

Liitto huomauttaa, että Nordzucker on viljelijöiden omistama. Sen vuoksi avautuu mahdollisuus tarkastella myös suomalaisten viljelijöiden osuutta sokeriteollisuuden omistajina. Nykyisin suomalaiset viljelijät ovat pelkkiä raaka-aineen toimittajia Säkylän tehtaalle.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme