Mainos

Sammon ekonomistit: Bkt kasvaa jopa 3 prosenttia

Sammon ekonomistien mukaan ensi vuoden kokonaistuotannon kasvu voi yltää jo 3 prosenttiin, myös työllisyystilanne paranee.

Sammon ekonomistien mukaan ensi vuoden kokonaistuotannon kasvu voi yltää jo kolmeen prosenttiin, myös työllisyystilanne paranee.

Tänään julkistamassaan raportissaan Sammon ekonomistit uskovat kotitalouksien kulutusmenojen kasvun nopeutuvan sekä tänä että ensi vuonna. Tosin 90-luvun jälkipuoliskon vauhtiin ei tällä kertaa yllettäne.

Investoinnit jäänevät tänä vuonna hieman viime vuotta pienemmiksi. Teollisuuden investointisuunnitelmat ovat vähentyneet ja tiedot uusista rakennushankkeista viittaavat asuntoinvestointien alenemiseen. Myös muussa talorakentamisessa aloitukset ovat vähentyneet. Ensi vuonna investointien voi odottaa jo kasvavan yleisen suhdannenousun myötä muutaman prosentin. Ainakin asuntojen kysyntä on vahva ja yritysten rahoitusasema säilyy vakaana.

Ensi vuonna kokonaistuotannon kasvu voi yltää jo kolmeen prosenttiin, kun tälle vuodelle ekonomistit odottavat 1,6 prosentin talouskasvua. Työllisyystilannekin jälleen parantunee ensi vuoden aikana heikennyttyään tilapäisesti tänä vuonna.

Yhdysvaltain talouden suhteen Sammon ekonomistit ovat jo varovaisen optimistisia. Yritysten odotukset ovat kohentuneet selvästi eivätkä kotitaloudet ole menettäneet luottamustaan eivätkä kulutusmahdollisuuksiaan tai -halujaan. Myös EU-maiden ja jopa Japanin talousnäkymät ovat aiempaa suotuisammat, joskin Japanissa rakenteelliset ongelmat ovat yhä ratkaisematta eikä kasvu ole riittävää juurikaan lieventämään niitä.

Sammon ekonomistit odottavat kysynnän elpyessä Suomen viennille tärkeissä maissa tälle vuodelle asteittain piristyvää kasvukehitystä.

Suurimpina riskeinä ekonomistit näkevät mm. uudet käänteet terrorismin vastaisessa sodassa tai öljyn hintaa nostavat häiriöt Lähi-idässä.

(MTV3)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot