Mainos

Sampo nosti talouden kasvuennustetta

Suomen talouskehitys paranee kansainvälisen talouden kasvun myötä, arvioivat Sammon ekonomistit. Myös kokonaisinvestointien odotetaan kasvavan sekä tänä että ensi vuonna.

Sampo nostaa ennustetta prosenttiyksikön kymmennyksen ja olettaa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna 2,8 prosenttin vauhtia. Sammon ekonomistit perustelevat näkemystään sillä, että vientiteollisuuden näkymät paranevat, koska kanainvälinen talous on piristymässä.

Suomen bruttokansantuotteen pankki ennustaa kasvavan ensi vuonna 3,1 prosenttia, kun viime vuonna ksvua oli 1,9 prosenttia.

Sampo odottaa myös kokonaisinvestointien kasvavan sekä tänä että ensi vuonna.

Maailmantalouden tila kohentunut

Sammon ennuste Suomen talouskasvusta perustuu siis siihen, että maailmantalouden tila on kirkastunut etenkin Aasiassa ja Yhdysvalloissa, ja Euroopassakin odotukset ovat toiveikkaita.

Euroopan talouksien nousun viivästyminen on jarruttanut Suomen viennin kasvua ja yritysten investointeja, Sammon ekonomistit sanovat. Tälle vuodelle on odotettavissa viennin varovaista nousua, eivätkä investoinnitkaan enää supistune. Kulutuksen kasvu tosin hieman hidastunee, mutta kokonaistuotannon kasvu vauhdittuu lähelle kolmea prosenttia viime vuoden vajaasta kahdesta prosentista.

Inflaation arvioidaan säilyvän hyvin matalana ja työttömyyskin voi pysyä jokseenkin ennallaan, vaikka työpaikkoja syntyy hitaasti. Vuodelle 2005 voidaan odottaa jälleen hieman parempaa talouskehitystä Euroopan kohenevan talouskasvun myötä. Bruttokansantuote kasvanee tuolloin runsaat kolme prosenttia.

USA:ssa työllisyyden paraneminen heikkoa

Yhdysvalloissa varjoja luo työmarkkinakehitys. Vaikka Yhdysvaltain taloutta on tuettu vahvalla kasvua elvyttävällä politiikalla, työllisyyden parantuminen on ollut heikkoa. Ellei työmarkkinatilanne kohene, epävarmuus presidentti George W. Bushin mahdollisuuksista päästä toiselle kaudelle lisääntyy. Samalla keskustelu marraskuun jälkeen harjoitettavasta talouspolitiikasta tiivistyy.

Yhdysvaltain budjettivajetta yritetään pienentää eri keinoin riippuen siitä, ketkä päätöksiä ovat tekemässä. Keinot budjettivajeen pienentämisestä voivat johtaa kulutuksen kasvuvauhdin hidastumiseen. Siten vuoden 2005 talouskasvuvauhti jäänee kuluvan vuoden tahtia vaimeammaksi.

(MTV3)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot