Mainos
Mainos

Silvennoinen: Globaalit markkinat ensitestissä

Toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen, Pohjolapankki oyj

Pohjolapankin toimitusjohtaja Mikael Silvennoinen pitää Yhdysvalloista leviävää markkinaepävarmuutta täysin uuden tyyppisenä rahoituskriisinä.

- Tämä on nykyimuotoisten velkapääomamarkkinoiden ensimmäinen todellinen testi. Tilanne poikkeaa täysin esimerkiksi siitä, mitä Suomessa koimme 1990-luvun alussa, Silvennoinen arvioi MTV:n Huomenta Suomessa.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed on tällä viikolla antanut luottokriisin ensiavuksi 200 miljardin dollarin hätälainan.Useiden finanssijättien mukaan valtava elvytystoimi ei ole kuitenkaan riittävä. Toimia on verrattu aspiriiniin. Silvennoinen on arvostelijoiden kanssa samaa mieltä.

- Ehkä aspiriini on hyvä vertaus, koska tämän toimenpiteen positiivinen vaikutus markkinoihin kesti päivän tai kaksi, Silvennoinen perustelee.

Subprime-asuntoluotoista kesällä alkanut kriisi syvenee Yhdysvalloissa. Markkinaepävarmuus on heijastunut jossain määrin pörssikursseihin ja sitä kautta myös Suomeen. Silvennoisen mukaan markkinoiden epävarmuus voi jatkua koko loppuvuoden.

- Keskuspankkien toimenpiteet eivät itse asiassa kohdistu perusongelmaan. Markkinoiden perusongelma Yhdysvalloissa on se, että asuntomarkkinat ovat kriisissä. Tämä perussyy on levinnyt kansaninväliseksi sen vuoksi, että viimeisen 15-20 vuoden aikana on syntynyt kansainväliset rahoitusmarkkinat. Näin ollen sijoittajia, jotka ovat sijoittaneet USA:n asuntoluottomarkkinoihin, on ympäri maapalloa, Silvennoinen selittää.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme