Mainos
Mainos

Skinnari: Pankkitukiponsi voitaisiin poistaa

Toisen valtiovarainministeri Jouko Skinnarin (sd.) mukaan pankkien taloudellinen asema on viime vuoden huipputulosten jälkeen niin hyvä, ettei eduskunnan 90-luvun alussa säätämän pankkitukiponnen ylläpitäminen enää ole perusteltavissa.

Hallitus on jo aiemmin ilmoittanut esittävänsä takaavan ponnen kumoamista tämän vuoden aikana, eivätkä tuoreet tiedot pankkien tuloskehityksestä ainakaan anna aihetta viivästää suunnitelmaa, Skinnari sanoi Suomen pankkiyhdistyksen vuosikokouksessa tänään. Ponsi säädettiin pankkikriisin kärjistyessä keväällä 1993, ja siinä Suomen valtio lupasi taata pankkien sitoumukset kaikissa olosuhteissa. Viime vuonna pankkien yhteenlaskettu voitto oli 6,5 miljardia markkaa ja järjestämättömien luottojen määrä oli pudonnut 8 miljardiin, kun niitä 1993 oli lähes 36 miljardia.

Skinnarin mukaan hallitus pyrkii kevään kuluessa ratkaisemaan myös kysymyksen viitekorkojen jatkuvuudesta euron käyttöönoton yhteydessä siten, ettei pankkitoiminnan kannalta keskeisissä sopimussuhteissa synny oikeudellista epävarmuutta. Hallituksen harkinnassa on edelleen myös luottoleimaveron poistaminen sekä pankkitalletusten kanssa kilpailevien tuotteiden, mm. eläke- ja säästövakuutusten verotuskohtelu. Yksi lähivuosien rahoitusmarkkinapolitiikan keskeisistä tavoitteista on Skinnarin mukaan erilaisten säästö- ja sijoitusinstrumenttien verotuksen yhdenmukaistaminen.

Vapaaehtoisten eläkevakuutusten verovähennysten on arvioitu kaventaneen valtion verotuloja viime vuonna valtion jo lähes miljardilla markalla. Summa kohoaa koko ajan sitä mukaa, kun vakuutusten suosio kasvaa.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme