Mainos

Sovinto-ohjelman aikana 2000 velallista vapaaehtoiseen velkasovitteluun

Vuosi sitten aloitetun sovinto-ohjelman aikana noin 2 000 ylivelkaista on tehnyt vapaaehtoisen velkasovinnon. Seurantaryhmän uskoo, että velkasovitteluun tulee mukaan kaikkiaan kymmenisentuhatta ylivelkaantunutta. Silti maahan jää kymmeniä tuhansia syrjäytyneitä ylivelkaantuneita, joihin ei saada edes yhteyttä.

Talouden romahtaminen 90-luvun alussa jätti suomalaiseen yhteiskuntaan syvät jäljet, joita ei ole vieläkään kyetty paikkaamaan umpeen. Esimerkiksi ylivelkaantuneiden asioita on hoidettu tuomioistuimessa jo kymmenen vuotta. Vapaehtoinen velka-sovitteluohjelma aloitettiin vuosi sitten, jotta myös syrjääntyneimmät velalliset tavoitettaisiin. Kirjein on lähestytty noin 60 000 henkilöä.

- Tarpeelliseksi menettely, joka lähtee velkojien taholta liikkeelle jossa pankit jo valmiiksi kertovat, että he ovat valmiit tekemään sovun. sanoo kansliapäällikkö Kirsti Rissanen oikeusministeriöstä.

- Pankit ovat tämän sovitteluohjelman myötä valmiita antamaan velkoja anteeksi. Järjestelmähän toimii siten että tehdään velkasovinto ja sitten nähdään kuinka paljon maksuvaraa kyseisellä velallisella on ja joko sitten tehdään maksuohjelma viisivuotinen tai sitten jos ei ole minkäänlaista maksuvaraa, niin sitten voidaan antaa koko velka anteeksi. Yrittäjätausta on lähes puolella ylivelkaantuneista. joko niin että he itse ovat olleet yrittäjiä tai taanneet velkoja. Vapaehtoinen sovitteluohjelma on tarkoitettu kaksivuotiseksi, mutta ilmeisesti jatkoa on vielä tulossa, kertoo Markus Fogelholm Suomen Pankkiyhdistyksestä.

- Ehkä sitten ensi kesänä voitas paremmin arvioida, että millaista hyötyä olisi tämän nimenomaisen ohjelman jatkamisesta esim vuodella, että saatais koko hyöty siitä irti. Pankkien kannalta on sama toivo kuin kaikilla muillakin että saadaan nämä lamavelkaiset takaisin aktiivimaailmaan niin sanotusti ja saadaan nämä vahat velat hoidetuksi, sanoo oikeusministeri Johannes Koskinen.

Velkasovinto-ohjelmaan ovat sitoutuneet valtio, pankit, Takuu -Säätiö sekä pääosa perintäalasta.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 24.10.2003)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot