Mainos
Mainos

Statoil ostaa Norsk Hydron öljyt ja kaasut

Yhdistämisellä on takanaan Norjan valtion vahva tuki. Valtio saa aluksi 62 prosentin osuuden fuusioyhtiöstä, mutta sen tarkoituksena on nostaa omistusosuutensa 67 prosenttiin.

Norjalainen Statoil ostaa Norsk Hydro öljy- ja kaasutuotannon. Yhtiöt perustelevat kauppaa sillä, että sen tuloksena syntyy vahva ja kansainvälisesti toimiva öljy-yhtiö.

Öljy- ja kaasutuotannon keskittäminen uuteen Statoilin johtamaan yhtiöön oli odotettua. Markkinat reagoivat uutiseen riemulla, sillä molempien yhtiöiden osakekurssit ampaisivat rajuun nousuun Oslon pörssissä. Norsk Hydro loikkasi peräti 24 prosenttia.

Norsk Hydro keskittyy jatkossa alumiinin ja sähkövoiman tuotantoon. Osakevaihdossa Norsk Hydron omistajat saavat kolmanneksen öljy- ja kaasunyhtiön omistuksesta. Statoilin osuus on kaksi kolmannesta.

Yhdistämisellä on takanaan Norjan valtion vahva tuki. Valtio saa aluksi 62 prosentin osuuden fuusioyhtiöstä, mutta sen tarkoituksena on nostaa omistusosuutensa myöhemmin 67 prosenttiin.

Pääministeri Jens Stoltenberg kehui yhdistymisen hyötyjä norjalaisille. Se lujittaa norjalaisten asemaa kilpailussa öljy- ja kaasualan kansainvälisiä jättejä vastaan.

Statoilin ja Norsk Hydron yhteenlaskettu tuotanto on 1,9 miljoonaa tynnyriä päivässä. Todetut öljy- sekä kaasuvarat ovat 6,3 miljardin öljyekvivalenttitynnyrin suuruiset.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme