Mainos
Mainos

Stockmann irtisanoo 300, usko menestykseen hiipuu – "Osaavia asiantuntijoita laitetaan rajusti pihalle"

Stockmann vähentää kesäkuussa aloitettujen yt-neuvotteluiden tuloksena 300 työpaikkaa. Neuvotteluiden alussa vähennystarpeeksi arvioitiin noin 380 työntekijää. Tavoitteena ovat noin 20 miljoonan euron säästöt ensi vuodelle.  

– Henkilöstövähennykset ovat valitettavasti välttämättömiä, jotta varmistamme Stockmann Retailin positiivisen liiketuloksen vuonna 2018, sanoo vt. toimitusjohtaja Lauri Veijalainen tiedotteessa.

Veijalainen sanoo MTV Uutisille Stockmannin saaneen kolhuja brändinä, mutta herättävän edelleen intohimoja.

– Meillä on äärettömän arvokas ja tunnettu brändi. Vaikka se on saanut viime vuosina joitain kolhuja, se herättää ihmisissä vieläkin äärettömän paljon intohimoja ja mielipiteitä, Veijalainen sanoo.

Veijalaisen mukaan tavaratalot ovat Stockmannin tilanteen ratkaisu.

– Meidän erinomaisilla paikoilla olevat kiinteistöt ovat kyllä se kivijalka ja perusta, jolla lähdemme jatkamaan tavaratalotoimintamme kääntämistä voitolliseksi. Digitaalisuus tulee vahvemmin ja vahvemmin mukaan, ja on jo tullutkin, mutta kyllä ne ovat ne tavaratalot, joista se ratkaisu löytyy.

Vähennykset kohdistuvat pääasiassa ylempiin toimihenkilöihin

Tavarataloketju ei vähennä myyjien määrää. Vähennykset kohdistuvat pääosin ylempiin toimihenkilöihin, jotka työskentelevät muun muassa taloushallinnon, ostojen ja markkinoinnin parissa.

Työntekijäliitto Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n mukaan konserni on vähentämässä lähes kolmanneksen asiantuntijatehtävissä työskentelevistä työntekijöistään.

– Tarkkaa lukumäärää irtisanottavista ylemmistä toimihenkilöistä ei ole vielä tiedossa, mutta ylempien määrä Stockmannilla on 700-800 henkilöä. Todennäköisesti neljäs- tai kolmasosa ylempien toimihenkilöiden joukosta vähenee, kaupan alasta vastaava Ville-Veikko Rantamaula sanoo MTV Uutisille.

Irtisanomisten suuri määrä yllätti

Rantamaulan mukaan irtisanomiset eivät olleet yllätys.

– Irtisanomiset eivät valitettavasti ole yllätys, mutta määrä on suuri järkytys. Irtisanomisten jälkeen meillä on huoli siitä, että onko näillä semmoista vaikutusta yrityksen menestymiseen, että tunnelin päästä alkaa näkyä valoa? hän pohtii.

– Pahoin pelkään että ei ole, jos noin rajusti laitetaan osaavaa asiantuntijaporukkaa pihalle. Sillä tuppaa olemaan negatiiviset vaikutuksen yrityksen menestykseen. Tietenkin meidän intressi on, että Stockmann menestyisi ja työpaikkoja tulisi lisää. Nyt näyttää erityisen huolestuttavalta, Rantamaula jatkaa.

YTN on huolissaan irtisanottavista jäsenistään.

– Meillä on suuri huoli jäsentemme jaksamisesta. Irtisanottavien osalta Stockmannin on kannettava vastuunsa riittävillä tukitoimilla, Rantamaula sanoo järjestön tiedotteessa. 

Rantamaula kertoo MTV Uutisille yt-neuvotteluiden lopputuloksen realisoituvan lähipäivinä.

– Olen siinä käsityksessä, että irtisanomisilmoituksia annetaan ja mahdollisten uusien toimenkuvien tarjoamisia tehdään aivan näinä päivinä. Täytyy kuitenkin muistaa, että ihmisillä on irtisanomisajat olemassa. Yrityksellä on myös takaisinottovelvollisuus, jos tilanne Stockmannilla jostain syystä paranee, Rantamaula muistuttaa. 

Liiketulos parani hivenen

Stockmann julkaisi tänään osavuosikatsauksensa. Yhtiön oikaistu liikevoitto oli huhti-kesäkuussa 11,1 miljoonaa euroa verrattuna vuoden takaiseen 2,5 miljoonaan.  

Liikevaihto pysyi suunnilleen vuodentakaisissa lukemissa reilussa 350 miljoonassa eurossa. Konserni arvioi liikevaihdon laskevan kuluvana vuonna viime vuoteen verrattuna. 

Konsernin valopilkku oli edelleen muotiketju Lindex, joka kasvatti liikevoittoaan 9,5 miljoonalla eurolla viime vuodesta.  

Stockmann keskittää toimintojaan. Se allekirjoitti huhtikuussa sopimuksen Hobby Hallin myymisestä. Hobby Hall siirtyy uudelle omistajalle ensi vuonna.  

– Kaikki merkittävät rakenteelliset muutokset muiden kuin ydintoimintojen osalta on tehty. Tulemme keskittymään Stockmann Retailiin, Real Estateen ja Lindexiin, vt. toimitusjohtaja Lauri Veijalainen sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme