Mainos

Stora Enso rajuihin säästötoimiin

Stora Enson on tänään kertonut rajuista säästötomista. Yhtiö irtisanoo 2 000 ihmistä.

Stora Enso julkisti tänään heinä-syyskuun osavuosituloksensa ensimmäisenä metsäyhtiönä. Yhtiön tulos jäi selvästi markkinaodotuksista. Voitto ennen veroja laski 93 miljoonaan euroon, kun se oli viime vuonna 122 miljoonaa.

Tuloksen julkistamisen yhteydessä yhtiö ilmoitti säästötoimista. Se irtisanoo 2 000 työntekijäänsä. Yhtiön mukaan reilu puolet irtisanomisista tapahtuu Pohjoismaissa, loput muualla Euroopassa.

Yhtiö sulkee paperikoneen Varkaudessa, myy Pankakosken tehtaan ja Veitsiluodon sahan. Lisäksi Stora Enso sulkee neljä yksikköä ja myy kuusi yksikköä Euroopassa.

Tuloksen ohella myös Stora Enson liikevaihdon kehitys jäi markkinaodotuksista. Liikevaihtoa kertyi kolmannella vuosineljänneksellä vajaat 3,2 miljardia euroa, mikä oli 150 miljoonaa viimevuotista enemmän.

Syynä Stora Enson jo aiemmin ilmoittamaan säästöohjelmaan on metsätoimialan huono suhdanne ja paperin hintapaineet. Maailmanmarkkinoilla on ylitarjontaa sekä hienopaperista että aikakauslehtipaperista.

Toimitusjohtaja Jukka Härmälä arvioi osavuosikatsauksessa, että tulos paranee neljännellä neljänneksellä. Hienopaperin ja pakkauskartonkien hinnat voivat nousta maltillisesti.

Viime vuoden lopussa Stora Enso työllisti 45 000 ihmistä 40 maassa.

Kauppalehden mukaan Stora Enson uusi rahoitusjohtaja Hannu Ryöppönen nousee konsernijohtaja Jukka Härmälänseuraajaksi. Ryöppösen nimi nousi esiin ruotsalaisessa Affärsvärlden-lehdessä.

Ammattiliitot arvostelevat säästötoimia

Seitsemässä eri maassa toimivat paperialan ammattiliitot arvostelevat metsäyhtiö Stora Enson ilmoitusta sulkea tehtaita ja vähentää henkilöstöä.

Ruotsin Bommesvikissä kokoontuneet ammattiliitot toteavat kannanotossaan, että ne ymmärtävät ylikapasiteetista, matalista hinnoista ja kasvavista energiakustannuksista johtuvat ongelmat. Ammattiliitot katsovat kuitenkin, että Stora Enson päätös tyydyttää osakkeenomistajien tarpeita.

Ammattiliitot sanovat olevansa valmiita tukemaan paperiteollisuuden kehittämistä Euroopassa sosiaalisen vastuun periaatteet huomioon ottaen.

- Ratkaisuista ei saa koitua henkilöstölle ja työllisyydelle kielteisiä seurauksia. Pääomavaltaisella teollisuudenalalla toimivat yritykset, kuten Stora Enso, pystyvät kantamaan yhteiskuntavastuuta tavalla, joka ei aiheuta työttömyyttä, ammattiliitot sanovat tiedotteessaan.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet suomalaiset Paperiliitto ja Toimihenkilöunioni sekä ruotsalaiset Pappers ja CF. Allekirjoittajiin kuuluu myös saksalainen, ranskalainen, espanjalainen, brittiläinen ja norjalainen liitto.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 27.10.2005)

Paperiliiton puheenjohtaja Jouko Ahonen arvostelelee säästötoimia

(Kymmenen uutiset 27.10.2005)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot