Mainos
Mainos

STX Finlandille suurtilaus – lähes 300 metriä pitkä risteilijä

Saksalaisen TUI Cruisesin risteilijätilaus tuo töitä tuhansille laivanrakentajille Turun telakalla. Yhtiö kertoi tiistaina tilaavansa uuden risteilyaluksen STX Finlandilta.

Sopimus pitää sisällään myös option toisesta laivasta.

Turun telakan johtaja Jari Anttila pitää tilausta erittäin merkittävänä.

– Tilauksesta käytiin kova kilpailu, jossa olivat mukana kaikki kansainväliset suuret telakat, Anttila kertoo.

TUI Cruises on uusi asiakas STX Finlandille. Risteily-yhtiön laivastossa on ennestään kaksi alusta, jotka molemmat on modernisoitu sen tarpeisiin. STX:llä päästään nyt rakentamaan TUI Cruisesille heidän ensimmäinen kokonaan uusi aluksensa, Anttila hehkuttaa.

Uuden laivan suunnittelutyö aloitetaan heti. Rakentamisen on määrä alkaa ensi vuoden loppupuolella, ja alus on luvattu luovuttaa tilaajalle vuoden 2014 keväällä.

Uusi tilaus tuo kaivattua työtä Turun laivanrakentajille arviolta puoleksitoista vuodeksi. Turun telakan laivanrakentajista valtaosa, noin 800 ihmistä, on edelleen lomautettuna, muistuttaa telakan pääluottamusmies Jari Aalto.

Turun telakalla on rakenteilla paraikaa suomalaisen Gaiamare-yhtiön erikoisalus. Viking Linen risteilylautan työt alkavat puolestaan keskiviikkona.

Tilausta odotettu pitkään

Nyt saatu laivatilaus on kohtalaisen suuri, ja sitä on odotettu pitkään, Aalto sanoo. Hän arvioi, että tilaus tuo töitä 2500-3000 laivanrakentajalle.

Turun kaupunginjohtajan Aleksi Randellin mukaan risteilijätilaus on merkittävä päänavaus elpyvillä markkinoilla.

– Se katkaisee pitkään jatkuneen epävarmuuden ajan Turun talousalueella ja koko lounaisessa Suomessa.

Liki 300 metriä pitkään risteilijään mahtuu 2500 matkustajaa. Hyttejä alukseen tulee 1250.

Aluksen kauppahinta on satoja miljoonia euroja. Tarkkaa kauppasummaa telakka ei halua kertoa.

Finnvera on takaamassa TUI Cruisesin ostajaluottoa. Finnveran mukaan sen takuu kattaa 95 prosenttia noin 360 miljoonan euron ostajaluotosta.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme