Mainos
Mainos

Suomalaisen paperiteollisuuden investoinnit Eurooppaan

Suomalaisen paperiteollisuuden tulisi tehdä investointinsa tulevaisuudessa Keski-Eurooppaan, missä niiden markkinatkin ovat. Tätä mieltä on paperiteollisuutta tutkinut professori Eero Artto.

Paperiteollisuuden investointiaste laski viime vuonna 14:stä prosentista kymmeneen prosenttiin. Investointiasteen alentuminen on Artton mukaan järkevää, koska paperitehtaat ovat paremmassa kunnossa kuin kilpailijoilla.

Paperiteollisuuden kilpailukyky laski viime vuonna toissavuotisista huippulukemista. Kilpailukyky heikkeni suhteessa Ruotsiin neljä prosenttia ja suhteessa Yhdysvaltoihin reilut viisi prosenttia. Heikkeneminen johtuu massan ja paperin hintojen romahduksesta. Myös tehtaiden käyntiasteet putosivat ennakoidusta 95 prosentista 85 prosenttiin.

Artto varoittelee myös velkaantumisen vaaroista. Emun myötä valtion ja Suomen Pankin auttava käsi ei enää ojennu pelastamaan paperiteollisuutta hetkellisestä notkahduksesta: devalvaatio on tulevaisuudessa poissuljettu vaihtoehto. Artton mukaan tavoiteltava omavaraisuusaste on 60 prosenttia - tällä hetkellä se on metsäyhtiöillä nelisenkymmentä prosenttia.
(MTV3/Leena Laakso)


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme