Mainos

Suomalaisoperaattorit eivät kaipaa alalle säännöstelyä

EU:n komissio haluaa yhtenäistää unionin sisäisten matkapuhelujen hinnat. Operaattorien välisiä verkkovierailumaksuja aiotaan laskea. Suomalaisoperaattorien mielestä hinnat laskevat paremmin kilpailun kautta.

Suomalaisoperaattorit eivät innostu EU-komission ehdotuksesta, joka pyrkii alentamaan ja yhtenäistämään EU-maasta toiseen soitettujen matkapuhelujen hintoja.

Komissio aikoo kesäkuussa esittää hinnoittelua, jossa asiakas maksaa puheluista kotimaansa taksojen mukaan riippumatta siitä, mistä EU-maasta hän soittaa. Kuluttaja tietäisi tällöin selvästi puhelun hinnan.

Suomalaisoperaattoreita edustavan FiComin toimitusjohtaja Reijo Svento pitää EU:n esityksen tavoitteita ymmärrettävinä, mutta mallin toteutustapa on ongelmallinen.

- On tärkeätä, että kilpailu toisi hintoja alaspäin eikä hintasäännöstely. Säännöstely kuuluu 50-luvulle, Svento sanoo.

Sventon mukaan voi syntyä tilanne, että kuuliaisessa Suomessa noudatetaan sääntöjä ja laskutetaan esimerkiksi Espanjaan soitettuja puheluja Suomen hintojen mukaan. Espanjalainen operaattori laskuttaa kuitenkin suomalaista operaattoria vanhaan tapaan, jolloin espanjalaisen perimä tukkuhinta ylittää Suomessa asiakkaalta perityn vähittäishinnan.

Kansainväliset puhelut aidosti kalliimpia kuin kansalliset puhelut, koska puhelut kulkevat useampien verkkojen kautta. Kukin operaattori ottaa oman hintansa välistä.

- Voidaan keskustella miten suuri tällainen hinta voi olla, Svento sanoo.

Suomessa hintojen lasku ei tuntuisi niin paljon kuin muualla Euroopassa, sillä matkapuheluhinnat ovat täällä Euroopan edullisimpia.

Verkkovierailumaksuja jo laskettu

Komissio varoitti puhelinyhtiöitä jo viime syksynä kansainvälisten puheluiden kalleudesta, ja maaliskuussa EU-komissio ärähti uudestaan. Viestintäkomissaari Viviane Reding totesi, että korkeat verkkovierailumaksut pitää saada järkevälle tasolle.

Komission uhkailu näyttää tehoavan, sillä matkapuhelinoperaattoreista englantilainen Vodafone ja saksalainen T-Mobile ilmoittivat maanantaina laskevansa reippaasti verkkovierailumaksuja. Tämä merkitsee useiden kymmenien prosenttien alennuksia asiakkaiden puheluhintoihin.

Hinnan alennusten ajankohta oli tuskin sattuma, sillä komission esityksestä on menossa toinen lausuntokierros. Operaattoreiden tulee tämän viikon perjantaina antaa lausuntonsa asiasta.

Verkkovierailumaksujen pienentämisen lisäksi komissio haluaa, että puhelun vastaanottajilta ei saisi jatkossa periä maksua. Komissio haluaa niin ikään puuttua verkkovierailuihin liittyvään tukkukauppaan, joka hyödyttää vain operaattoreita.

(MTV3-STT)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot