Mainos
Mainos

Suomalaisyhtiöt lankesivat veroparatiisien houkutuksiin

Finnwatchin raportin mukaan suomalaisyritykset hyödyntävät yleisesti veroparatiiseja toiminnassaan. 20 liikevaihdoltaan suurimmalla suomalaisyrityksellä on yhteensä 225 tytäryhtiötä maissa, jotka ovat veroparatiiseja yritysten näkökulmasta.

Finnwatch sanoo raportissaan, että osassa suomalaisyhtiöiden veroparatiisitytäryhtiöitä on työntekijöitä ja todellista liiketoimintaa. Tytäryhtiö veroparatiisissa ei siis automaattisesti merkitse aggressiivista verosuunnittelua tai veronkiertoa.

Mikä on veroparatiisi?

OECD:n mukaan veroparatiisi on maa tai alue,

1) jossa on alhainen tai olematon verotus

2) joka kieltätyy kansainvälisestä tiedonvaihdosta

3) jossa on tiukka pankkisalaisuus

4) jotka eivät edellytä alueellaan toimivilta yrityksiltä varsinaista liiketoimintaa.

Veroparatiisin määritelmä vaihtelee, mutta tavallisesti käytetään OECD:n määritelmää vuodelta 1998.

Lähde: Finnwatch


Messinkilaattojen valtakunta -raportti esittelee myös joidenkin yritysten tekemiä vapaaehtoisia verojaljanjälkiselvityksiä, jotka yritykset ovat laatineet parhaaksi katsomallaan tavalla.

Finnwatchin mukaan verojalanjäljen raportointi on tervetullut avaus, mutta esimerkkien valossa vaikuttaa, että yritykset esittävät asioita itselleen mahdollisimman suotuisasti, jopa harhaanjohtavasti.

Finnwatch on järjestö, joka tutkii yritystoiminnan maailmanlaajuisia vaikutuksia.  Se seuraa Suomeen sidoksissa olevien yritysten vastuullisuuslinjauksia sekä sitä, noudattavatko ne tekemiään sitoumuksia maamme rajojen ulkopuolella.

Finnwatchin taustalla on työmarkkina-, kehitysyhteistyö- ja ympäristöjärjestöjä.

Raportin pohjatiedot

Raportti perustuu tutkittujen yritysten vuosikertomuksiin ja tilinpäätöstietoihin, OECD:n raportteihin, hollantilaisen Bureau van Dijk -yrityksen Orbis-palveluun, IMF:n tietokantoihin, amerikkalaisen National Bureau of Economic Research NBER -tutkimuslaitoksen veroparatiisilistaan, Tilastokeskuksen tilastoihin sekä Suomen että Alankomaiden keskuspankkien antamiin tietoihin. 

Suomalaisten yhtiöiden raportointivelvollisuuksia säätelevät kirjanpitolaki, arvopaperimarkkinalaki ja osakeyhtiölaki. Yksikään näistä ei velvoita yhtiöitä julkaisemaan tilinpäätöstiedoissa tytäryhtiölistausta.

Finnwatch tähdentää, etteivät tiedot kaikesta selvitystyöstä huolimatta ole täysin tarkkoja, koska monissa veroparatiiseissa ei ole juuri mitään julkisia rekistereitä, joista tietoja tarkistaa.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot