Mainos

Suomalaisyritykset hyväksyvät kivuliaatkin pakotteet – Esko Aho: Älkää tuomitko Venäjällä yrittämisestä

Venäjän-kauppaa tekevät suomalaisyritykset kertovat kärsivänsä Venäjä-pakotteista, mutta seisovat niiden takana. Jopa puolet suomalaisyrityksistä kertoo tuoreessa selvityksessä kärsineensä suoraan Venäjä-pakotteista.

Epäsuorista vaikutuksista eli muun muassa asiakkaiden rahoitusvaikeuksista kertoo valtaosa, 84 prosenttia, yrityksistä. Tämä käy ilmi Suomalais-Venäläisen kauppakamarin selvityksestä, johon haastateltiin 300:aa kamarin jäsentä.

Kauppakamarin hallituksen puheenjohtajan Esko Ahon mukaan pakotteissa pysyminen on tärkeää. Hän toivoo kuitenkin tukea ja hyväksyntää Venäjällä toimiville yrityksille. Aho huomauttaa, että toiminta pakotteiden ulkopuolella on täysin hyväksyttävää.

– Pelisääntöjen mukaan toimivien pitää saada tukea, eikä niiden moraalia saa kyseenalaistaa, Aho sanoo.

Hän toivoi kauppakamarin seminaarissa keskiviikkona, että "kulttuuri-ihmiset" jättäisivät analyysinsä vähemmälle, eivätkä tuomitsisi kaikkia Venäjällä toimivia yrityksiä.

Viranomaisten ailahtelevuus pieni haitta 

Suomalaisyrityksistä vain pieni osa, neljä prosenttia, pitää viranomaisten toimintaa yhtenä Venäjän suurimmista haasteista. 

Sähköverkkoyhtiö Rossetin hallituksessa istuneen Seppo Remeksen karkotus Venäjältä muutama viikko sitten tuskin kuitenkaan on jäänyt yrityksissä huomaamatta.

Aho sanoo olevansa varma, että Remeksen karkotuksen syyt liittyvät hallitustyöhön eivätkä hänen suomalaisuuteensa. Venäjän valtionyhtiöissä on hänen mukaansa nähtävissä kehitystä, että yhtiöiden hallituksissa istuu enemmän Venäjän hallituksen edustajia.

– Kytkisin Seppo Remeksen tapauksen tähän kehitykseen, Aho sanoi.

Isoin murhe suomalaisyrityksille on ollut ruplan heittelehtiminen sekä Venäjän poliittinen ja taloudellinen epävakaus.

Suomalaisyritysten odotukset Venäjän taloudesta ovat heikot. Noin 74 prosenttia yrityksistä odottaa maan talouden heikentyvän.

Venäjällä on usein toistetun arvion mukaan kaksi vaihtoehtoa: joko eristäytyä tai uudistaa talouttaan. Maan iso ongelma on, että talous perustuu vähäisen jalostusarvon öljyteollisuuteen. Aho uskoo, että jo tämän vuoden aikana nähdään viitteitä siitä, kumman tien maa valitsee.

 

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot