Mainos

Suomen Pankin Hakkarainen: Pankkikilpailusta huolehdittava

Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Pentti Hakkaraisen mukaan on syytä huolehtia, että pankki-, vakuutus- ja eläkevakuutustoiminnassa on riittävästi kilpailua.   

Suomen Pankin mukaan rahoitusmarkkinat ovat Suomessa keskittyneemmät kuin muualla euroalueella. Suomessa muutamilla isoilla toimijoilla on merkittävä markkinaosuus pankki-, vahinkovakuutus- ja työeläkesektoreilla.   
Suomen Pankin mukaan pankkisektorin koko suhteessa kansantalouteen on huomattava.   

Riippuvuus markkinarahoituksesta altistaa pankit kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden häiriöille. Pankit ovat tiiviisti kytköksissä muihin Pohjoismaihin, joiden rahoitus- ja asuntomarkkinoiden ongelmat välittyisivät nopeasti myös Suomeen.   

– Tarkka seuranta, joka kattaa myös muut Pohjoismaat, on tarpeen rahoitusmarkkinoiden vakauden säilyttämiseksi, arvioi Hakkarainen.

Velkaantumisvauhti on hidastunut

Suomen Pankin mukaan Suomen rahoitusjärjestelmä on pysynyt heikosta talouskehityksestä huolimatta vakaana.   

– Rahoitusjärjestelmän vakauteen ei kohdistu välittömiä uhkia. Vakautta on silti vaalittava. Kytkeytyneisyys ja keskittyneisyys tekevät rahoitussektorista haavoittuvan. Myös heikko suhdannetilanne edellyttää seurantaa, Hakkarainen sanoi.  

Suomen Pankin mukaan kotitalouksien jo ennestään suuri velkaantuneisuus suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin on jatkanut kasvuaan.

Velkaantumisvauhti on kuitenkin hidastunut, ja asuntojen suhteelliset hinnat ovat alentuneet lähelle pitkän aikavälin keskiarvojaan.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot