Mainos
Mainos

Suomen Pankin Vanhala varoittaa globalisaation uhkista

Suomen Pankin pääjohtajan paikalta työkyvyttömyyseläkkeelle jäävän Matti Vanhalan mukaan Suomen viennin hintarakenteen heikentyminen ja alhainen investointitaso kertovat rakenneongelmasta. Se altistaa suomalaistuotannosta entistä isomman osan globalisaation uhkille.

Vanhala kehottaa Keskisuomalaisen haastattelussa pohtimaan, mitä vikaa elinkeinoelämän toimintaedellytyksissä ja yritysilmastossa on.

- Suhteessa muihin OECD-maihin Suomen viennin määrä on kasvanut viime vuosikymmenen aikana huomattavasti, mutta viennin arvon kehitys on ollut selvästi heikompaa kuin muissa OECD-maissa tai jopa euromaissa, Vanhala sanoo.

Vanhalan mukaan kyse ei ole suhdanneilmiöstä, vaan viime vuosikymmenen puolivälistä saakka yli suhdannekierron ajan Suomesta on viety alenevan hintakehityksen tuotteita. Hän ennakoi, että jos tällainen kehitys jatkuu, yhä suurempi osa teollisuustuotannosta on "konkreettisen globalisaatiouhan alaisena" eli saattaa siirtyä maihin, joissa on alhaisempi kustannustaso.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme