Mainos

Suomen Pankki: Japanin talouskriisi tuskin heijastuu koko maailmantalouteen

Japanin perjantainen tsunami ja maanjäristys tulevat Japanille kalliiksi. Asiantuntijoiden mukaan järistysvahingot voivat nousta jopa 25 miljardiin euroon. Toimistopäällikkö Samu Kurri Suomen Pankista ei kuitenkaan usko, että Japanin katastrofin vaikutukset heijastuvat koko maailmantalouteen.

—Tällä hetkellä näkisin, että tämä vaikutus rajoittuu enemmän sinne Japaniin itseensä. En usko että tämä on niin suuri katastrofi, että se riittäisi kääntämään koko maailmantalouden pois raiteiltaan. Ainakin vielä perjantaina tilanne oli se, että vaikka Japanissa pörssit tulivat alaspäin 1,5 prosenttia, muualla maailmassa tällaista muutosta ei tapahtunut. Mutta katsotaan miten käy.

Kriisin laajuutta on kuitenkin Kurrin mukaan vaikeaa arvioida. Kurri ei usko, että kriisi kaataa yhtäjkään japanilaista kansainvälistä suuryritystä, mutta kun ottaa huomioon yritysten alihankintaketjut, voivat Japanin vaikutukset maailmantalouteen olla odotettua suuremmat.

—Eihän tämä hyvää tee missään tapauksessa.

"Japani selviää jälleenrahoituksesta"

Tokion pörssissä osakekurssit laskivat tänään yli kuusi prosenttia.

—Se on valtavan suuri muutos. Se perustuu alustaviin arvioihin siitä, miten kriisi vaikuttaa talouteen jälleenrakennuskustannuksina, ja toisaalta miten se vaikuttaa menetettynä tuotantona Japanin kansantaloudessa.

Seuraavaksi Japanin hallitus ryhtyy valmistelemaan elvytyspakettia. Kurri uskoo, että Japani kykenee selviämään jälleenrahoituksesta.

—Maan keskuspankki on luvannut tehdä kaikkensa, jotta ylimääräisiltä markkinahäiriöiltä vältyttäisiin, ja jotta maksuvalmiutta olisi saatavilla. On täysi syy luottaa siihen, että kun Japanin keskuspankki näin lupaa, näin tulee olemaan.

Kurrin mukaan Japanin hyvä puoli on se, että vaikka valtio on tavattoman velkainen, maan yksityinen sektori on valtavan varakasta.

Katso Suomen Pankin toimistopäällikön Samu Kurrin haastattelu: (Huomenta Suomi 14.3.2011)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot